Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se zapomnělo, že za svůj život odpovídá každý sám

před 1 měsíc 42

KOMENTÁŘ / Mediálním rybníčkem „otřásá“ přerušený projev na Českých lvech, a kdo nepsal o něm, ten nás zásoboval informacemi o „zemědělcích“, kteří na svých traktorech přijeli do Prahy, aby si řekli o dotace na své poněkud méně úspěšné podnikání. Možná si říkáte, co tyhle dvě záležitosti spojuje. No, je to jednoduché. Kňourání. Víte, milí přátelé, život je složitá věc a nikdo ji za vás nevyřeší. Tak co abychom s tím věčným stěžováním a natahováním rukou na chvilku přestali?

Ano, samozřejmě že režisérka Daria Kashcheeva má pravdu v tom, že skloubit rodinu s kariérou není jednoduché. Nejen pro ženy, ale pro všechny (ona totiž existuje taková instituce jménem otec a partner a ten, pokud je normální, také chce trávit se svými dětmi čas, ale mnohdy nemůže). A samozřejmě že k tomu okřiknutí ze strany režiséra mohlo dojít trochu lépe. Ale dělat z režisérky Johanku z Arku, která bude upálena pro hájení pravdy, to je trochu moc.

Víte, věci často mohou mít daleko prostší vysvětlení. Možná prostě člověka, když dlouho mluví, přerušíte, protože máte zodpovědnost za živý přenos. Kdyby Kashcheeva mluvila o počasí, nikdo by se nad režisérovou reakcí nepozastavil. Jenže tady je potřeba vytvořit velkou protiženskou kauzu a psát dlouhé texty na obranu utiskovaných. Jenže proti ženám je o dost více myšlení lidí, které nenapadne, že o takové věci je potřeba mluvit mj. v rodině a v rodině ji také zvládnout, přestože je důležité, aby k tomu stát vytvořil optimální podmínky, což nedělá. Ale stát není zlatá rybička. Co s tím mají udělat diváci u televizí, těžko říct. Ne, svět skutečně nikdy nebude fungovat tak, že se dopoledne někomu narodí dítě a odpoledne už bude natáčet další film. To není šikana, ale příroda.

A pak je tu partička zemědělců, kteří evidentně mohou na svých traktorech odjíždět od zvířat a polí, kdy se jim to hodí. Nejspíš je tedy mohou nechat na starosti někomu jinému, případně se na ně vykašlat, aby si mohli udělat výlet do Prahy a prohlédnout si tunel v protisměru. Co že tihle údajní zemědělci kromě výletu do Prahy a nadávání na vládu chtějí? No přece peníze.

Tak tady pro ně máme jednu radu. Prodává se méně vašeho hovězího? Mějte méně krav. Nemáte tak úspěšné podnikání jako před deseti lety? Zkuste něco změnit, zlepšit, zkuste vyjít vstříc trhu. Ale nechtějte po nás, abychom vám posílali naše daně, aby vy jste mohli jezdit na svých nových traktorech po Praze. Je rok 2024. Svět se mění, a jestli v něm chcete uspět, přestaňte fňukat, nadávat a něco pro to dělejte.

Sorry jako, jak říká jeden klasik, který by také bez dotací ani omylem nemohl být úspěšný, protože něco tak strašného, jako jsou jeho kuřata, normální člověk nemůže pozřít. Stát nemá povinnost platit vám vaše podnikání. Jestli chcete mít jistoty, nechte se někde zaměstnat. Určitě vám pak bude líp. Ale přestaňte už konečně natahovat ruce a stěžovat si, takhle se úspěch nevytváří.

Přečtěte celý článek