Kolaborace za pomoci vařečky. SBU zadržela muže, který vařil kadyrovcům a dalším okupantům

před 2 měsíce 57

Důstojníkům SBU se podařilo zadržet zajímavý exemplář kolaboranta. Ti, kteří byli odhaleni v minulosti, předávali ruským nájezdníkům informace o ukrajinských jednotkách, o postavení dělostřelectva a další informace důležité pro bojové operace okupantů. Tentokrát zatčený muž ve svém domě zřídil vývařovnu pro kadyrovce.

„Ukázalo se, že pachatel, který byl obyvatelem obce Novopetrivka v Mykolajivské oblasti, zřídil během okupace oblasti polní kuchyni pro skupinu kadyrovců, kteří osadu okupovali,“ napsala na svých webových stránkách SBU.

Ve svém vlastním domě zřídil vývařovnu a jídelnu pro okupanty a produkty, z nichž stravu připravoval, odebíral z vlastního hospodářství. Kromě krmení kadyrovců u sebe doma vozil jídlo i do ruských zákopů v předsunutých pozicích.

„Kromě toho muž opravoval i vojenskou techniku ​kadyrovců, kteří byli umístěni na kontrolních stanovištích v okolí a rabovali soukromé domy místních obyvatel,“ poznamenává dále SBU. V jím opravených automobilech následně kadyrovci ukradený majetek odváželi do Ruska, a nakonec v nich sami utekli před postupující ukrajinskou armádou.

Poté, co byla oblast zbavena stepních nájezdníků, přestěhoval se muž do Chmelnického jako osoba, která se musela v důsledku ruské okupace vysídlit. „Tímto způsobem se snažil zmizet a vyhnout se spravedlnosti. Marně,“ konstatuje SBU.

V současné době je muž zadržován ve vazbě a je vyšetřován. V případě odsouzení mu za kolaboraci s nepřítelem hrozí pětiletý trest a propadnutí majetku.

Přečtěte celý článek