Kolovratník: Mnoho ministerstev má vláda v DNA. Česku se jejich fungování vyplatí, tvrdí Kupka

před 1 týden 34

„Máme příliš mnoho ministerstev. Nadrozměry byly sice přijaty za podpory opozice, ale to je opravdu drobnost. Politika je přece o symbolech a takové množství resortů je špatné a v DNA této vlády,“ podotkl opoziční zákonodárce.

K TÉMATU: Vyšší odvody pro bezdětné štěpí koalici. Bartoš i Nerudová ostře cupují návrh lidovců

Připomněl ministerstvo pro evropské záležitosti, které je podle něj nepotřebné. „Vzniklo za našeho předsednictví EU, ale to už skončilo. Něco takového dokazuje nekompetenci a nejasnou strategii kabinetu Petra Fialy (ODS),“ poznamenal. Vláda podle Kolovratníka nechala zřídit tři resorty jen proto, aby „uspokojila všechny koaliční členy“.

Kupka se však proti slovům poslance ohradil. „Nejedná se o ministerstva. Jsou to spíše velmi útlé aparáty šéfů resortů, kteří se věnují vytyčeným oblastem. Výsledkem má být především prospěch pro Česko,“ zdůraznil v pořadu 360°.

„Vynaložené náklady se ve všech případech vrátí, a to mnohonásobně,“ dodal ministr dopravy. Dotkl se rovněž čtvrteční rezignace ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové (TOP 09). Resort by se podle něj rušit neměl.

„Role vědy a výzkumu je ve vytváření ekonomiky s vysokou přidanou hodnotou nezastupitelná. Podařilo se navázat dobrou spolupráci s vědeckovýzkumnými institucemi, ve které je nutné pokračovat,“ prohlásil.

Podle Kolovratníka není jasné, co Langšádlová na ministerstvu dělala. „Objektivně nevím, jaké byly její výstupy. Mluvila o účasti na sympoziích či konferencích. Navštívil jsem Západočeskou univerzitu v Plzni, kde mají špičkové technologické výzkumné centrum. Když jsem se jich ptal na spolupráci s bývalou paní ministryní, řekli mi, že tam nikdy nebyla,“ sdělil opoziční poslanec.

Ministr dopravy však namítl, že bývalá šéfka resortu byla v kontaktu s celou řadou klíčových vědeckovýzkumných institucí a aktivně se zapojila do mnoha projektů.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ocenila odcházející ministryni za její práci. Zároveň ale uvedla, že se dostatečně nevěnovala prezentaci své práce veřejnosti. „Sama paní ministryně připouští, že více úsilí věnovala samotné práci než prezentaci navenek. Domnívám se ale, že to je nedílnou součástí práce ministra,“ řekla předsedkyně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: ANO napadlo konsolidační balíček u Ústavního soudu. Vadí mu změny ve stavebním spoření

Přečtěte celý článek