KOMENTÁŘ: Fialův koktejl na hubnutí aneb Byl to kongres, nebo školení prodejců?

před 2 týdny 35

„Nespokojenost se sebou samým je ctnost. Nespokojenost s jinými je chyba a počátek velkého trápení,“ prohlásil kdysi čínský filosof Konfucius. Ale řekl to už dávno. Tehdy ještě ODS neexistovala. Dnes je všechno jinak. Dnes se o nespokojenosti se sebou samým zarytě mlčí a předstírá se, že pro ni není sebemenší důvod. „Nic špatně neděláme, žádní voliči nám neodcházejí, vláda je úspěšná. Kdo to nechápe, je dezinformacím podléhající dezolát.“ V nespokojenosti s jinými, ať už jde o voliče nebo o opozici, se občanští demokraté blaženě rochní.

ČTĚTE TAKÉ: V ODS vyprchává instinkt zabijáka. Fiala zaplatí za vládu s Piráty obrovskou daň, říká Ivan Langer

Kdyby průběh kongresu ODS sledoval někdo, kdo se o politiku příliš nezajímá, musel by nevyhnutelně nabýt dojmu, že se včera konaly volby a občanští demokraté je na plné čáře vyhráli.  Jako kdyby snad delegáti vůbec nevěděli, jak si aktuálně jejich strana stojí. Nebo hůř – kdyby jim to bylo jedno. Případně jako kdyby chtěli nechat Fialu, ať si ještě nějaký čas na vrcholu pyramidy prodává ty svoje hubnoucí preparáty. A jakmile mu obrat klesne, bude stejně nahrazen nějakým jiným dealerem s ostřejšími lokty. Tak nač si teď pálit prsty?

Jenže tady už o moc nižší „prodeje“ být nemohou. Za více než deset let neudělala ODS pod Fialovým vedením jediný výsledek, na který by mohla být hrdá. Dnes se partaj raduje z 15 procent, dříve by i za 20 nemilosrdně padaly hlavy. Vedení sice hlásá do světa, že jejich doplňky stravy jsou ty nejlepší, ale sami tomu moc nevěří. Chybí drive, chybí tah na branku a očividně chybějí i noví prodejci, schopní oslovit další zákazníky. A ty stávající udržet.

Bylo to jasně vidět i na volbě vedení – počet protikandidátů na předsedu: nula. Počet kandidátů na prvního místopředsedu: jeden. Počet kandidátů na čtyři místopředsednická místa: čtyři. Vnitrostranická diskuse a debata o problémech: nula. Aktuální preference: 14 procent. Výsledek hubnoucí kůry po dvou letech pití Fialova koktejlu: plus dvacet kilo.

Důvěra v produkt vymizela a řekněme si upřímně, že ten produkt už hlavně dávno není, co býval. Obal sice zůstal, ale obsah vypadá, chutná i funguje jinak. Už nejde o to, že nabízíme kvalitu. Cílem je pohanit konkurenci a doufat, že nám to přinese alespoň tolik zákazníků, abychom se ještě chvíli mohli vyhřívat na vrcholu celé pyramidové hry a užívat si výhody, jež z toho plynou. A protože naděje umírá poslední, nezbývá než doufat, že to tak bude i po volbách. „Snad si ten náš citronový koktejl ještě někdo koupí – i když už se z citronů dávno nevyrábí. Ani po citronech nechutná. Vlastně vůbec nechutná. O to víc se za něj musíme pochválit. O to víc s ním musíme být my sami spokojeni. Realitě a zákazníkům navzdory.“

Začínali jsme citátem čínského filosofa, tak pojďme skončit větou amerického vynálezce. Thomas Alva Edison jednou řekl: „Ukažte mi úplně spokojeného člověka a já vám v něm odhalím naprostého smolaře.“ Věčná škoda, že se Edison tohoto přespokojeného kongresu ODS nedožil. To by, panečku, bylo odhalení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Petr Fiala na návštěvě USA

Přečtěte celý článek