Komise rozdala čísla do eurovoleb. Koalice Spolu dostala 17, hnutí ANO kandiduje jako čtrnácté

před 1 týden 35

Koalice Spolu, kterou tvoří vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09, bude v letošních volbách do Evropského parlamentu kandidovat s číslem 17. Pirátům v úterý Státní volební komise vylosovala číslo 23, koalici Starostů číslo 21. Opoziční hnutí ANO obdrželo číslo 14, SPD s Trikolorou mají trojku a koalice Stačilo! v čele s komunisty dostala číslo 26. Ani jedno z těchto uskupení tak nedostalo volební číslo z minulých eurovoleb před pěti lety.

Praha 11:14 23. dubna 2024

Státní volební komise vylosovala čísla pro politická uskupení do eurovoleb

Státní volební komise vylosovala čísla pro politická uskupení do eurovoleb | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Volební čísla vytvořila pomyslné startovní pořadí kandidujících uskupení a usnadní zpracování volebních výsledků, protože zabrání záměně hlasů pro uskupení s podobnými názvy, jichž je letos několik. Čísla budou moci uskupení využít při volební kampani.

Kvůli tomu tradičně největší zájem bývá o jedničku a sedmičku, která má pověst šťastného čísla. Jedničku pro letošní eurovolby dostal ze 30 uskupení, která byla k volbám připuštěna, Klub angažovaných nestraníků, sedmičku anarchokapitalistická strana Nevolte Urza.cz.

Po vstupu do EU následovala v Lotyšsku vlna emigrace. V sousedních zemích hledají lepší život

Číst článek

Třináctku, která je považovaná za nešťastné číslo, obdržela koaliční kandidátka ČSSD – České suverenity sociální demokracie v čele s bývalým premiérem Jiřím Paroubkem.

Sociální demokracie (dříve ČSSD, nyní SOCDEM), v čele jejíž kandidátky je bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, bude usilovat o návrat do Evropského parlamentu pod číslem 20. Podobné ambice mají Svobodní s číslem 19.

Koalice PRO Jindřicha Rajchla, kterou tvoří uskupení Právo Respekt Odbornost a Správná volba PRO Zdraví a Sport, obdržela šestku. Koalice s obdobným názvem PRO vystoupení z EU, v níž jsou Moravané a jedna z neparlamentních republikánských stran, má číslo 24.

Zelení dostali číslo 12, Demokratická strana zelených číslo 27. Kromě hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše jde do voleb s číslem 16 také další hnutí ANO, které ve svém názvu slibuje Lepší EU s mimozemšťany a to, že zastaví drahotu a válku.

ČTK

Přečtěte celý článek