Konec jednání s Hradem? Nemají plán, sepsul Fiala hnutí ANO. Vrchol ledovce, dodala Pekarová

před 1 týden 29

Další jednání v současném formátu, tedy se zástupci ANO a koalice, považuje nyní prezident Petr Pavel za bezpředmětné. Plánovanou schůzku ale zachová. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci řekl, že je připraven vládě dát návrh k projednání 30. dubna. Uvedl, že by od ANO očekával odpovědnost místo politikaření a politického marketingu. Je ale ochoten dál jednat. ANO své rozhodnutí zdůvodnilo tím, že členové vlády opakovaně prohlašovali, že reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí.

„Proč hnutí ANO zrušilo další jednání o důchodové reformě? Protože se zkrátka na ničem dohodnout nechce,“ reagoval premiér Fiala. „Nemají žádný plán, nejsou schopní přijít s alternativními návrhy, umějí jenom bořit, strašit lidi a hájit zájmy svého šéfa,“ doplnil. Poslední poznámkou myslel předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.

Koalice podle ministerského předsedy předložila dobrý návrh reformy pro všechny, kteří už v penzi jsou, nebo se na ni teprve chystají. „Hnutí ANO všem těmto lidem vzkazuje, že mu na nich nezáleží a nezajímá je, jak jim stát ve stáří pomůže,“ poznamenal. ANO podle něj zrušilo polovinu všech navrhovaných termínů k jednání.

V sobotu na ostravském kongresu občanských demokratů v Ostravě Fiala řekl, že reformu vláda prosadí, ať už k tomu dá opozice souhlas, nebo ne. Je to jeden z hlavních slibů vlády, uvedl.

Předsedkyně Sněmovny a koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na síti X poděkovala Pavlovi, že „nasvítil bezradnost hnutí ANO“. „Nemají žádná řešení, před problémy strkají hlavu do písku, na budoucnosti jim nezáleží. Jejich bojkot jednání o důchodové reformě je vrchol ledovce. Politiku destrukce s nimi zažíváme v Poslanecké sněmovně již 2,5 roku,“ konstatovala.

Ostrými slovy nešetřil ani lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „A co jsme čekali od politiků ANO? Konstruktivní přístup? To dřív pokvetou hrábě. Nemají žádný plán, jak řešit důchody. Po vzoru socialistů by jen rozhazovali, ale kde bychom na to za pár let vzali? Jo, sorry, plytká otázka,“ napsal na svém profilu na platformě X.

Na příspěvek premiéra Fialy reagoval místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Podle něj důchodová reforma jde za vládní pětikoalicí. „Jestliže o nás lžete a opakovaně přezíravě vzkazujete, že si změny prosadíte bez nás, pak to respektujeme. Naše návrhy dobře znáte, je na vás, jak s nimi naložíte. Jen doufám, že to nedopadne jak s energiemi,“ napsal Havlíček.

Pavel s Jurečkou a s trojicí zástupců ANO o penzijní reformě poprvé jednal 28. března. Oznámil poté, že se všechny strany shodly, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Opoziční hnutí následně shodu popíralo.

Přečtěte celý článek