Konec tohoto českého platidla už v roce 2024. Rychle se ho zbavte, nikde vám ho už nevezmou. Lidé vůbec nechápou

před 1 měsíc 66

Nestává se tak často, aby Česká republika rušila nějaké ze svých platidel. Ostatně, tady jde více než kde jinde o tradici a stabilitu. Tyto faktory nechce nikdo ohrožovat, a tak se změny v této oblasti dělají skutečně jen minimálně. Avšak čas od času je to zkrátka už potřeba, jelikož se možnosti určitého platidla zkrátka vyčerpaly.

Česko zase poslední

Je však dobré o tom vědět, protože pokud ho máte doma, je nejvyšší čas se ho začít zbavovat. Konec totiž nastane již v roce 2024. V tomto případě jde o takzvané kolkové známky. Možná jste měli pocit, že něčím takovým už se v Česku platit nedá, ovšem opak je pravdou. Dosud to bylo možné a dělalo se to zejména na různých úřadech, kde často ani jiná možnost nebyla.

Dle odborníků na danou problematiku jsou kolky pozůstatkem ještě Rakouska-Uherska a mají tedy obrovskou historii. V okolních zemích je však postupně zrušili. Například Slovensko k tomu přistoupilo už před deseti lety a bylo v tomto ohledu před Českou republikou výrazně napřed. Ta se k tomu rozhoupala až teď.

Je paradoxní, že za koncem kolkových známek stojí v konečném důsledku konsolidační balíček. Stát hledal všemožné úspory opravdu všude, a to i ve zdánlivě malých částkách. A jak zjistil, udržovat systém paralelního platidla státní kasu zkrátka něco stálo. Je potřeba je vydávat, prodávat a pochopitelně nějak evidovat. Pokud se zruší, měly by se ušetřit miliony korun každý rok.

Problémy se kupily

Jedním z dalších důvodů byla skutečnost, že kolky se staly terčem podvodníků, kteří je začali falšovat. Přeci jen tam byl podstatně menší dohled a také známost než u bankovek, takže jim to častěji procházelo. Z toho potom plynuly další ztráty.

Čtěte také: Stát jde kontrolovat Čechům účty v bance. Potřebuje vědět, jestli náhodou nemáte moc peněz

V průběhu tohoto roku by tedy kolky měly definitivně skončit. Pokud ještě nějaké vlastníte, můžete je na poslední chvíli uplatnit, ovšem máte také možnost je odprodat na vybraných pobočkách České pošty. Ovšem pouze do konce roku, jak informuje Ministerstvo financí. Potom už budete mít smůlu a doma vám zůstane bezcenný kus papíru. Ale kdo ví, třeba jednou nabude na sběratelské hodnotě. A pokud se ptáte, jak budete na úřadech platit správní poplatky, potom vězte, že už to bude klasicky hotovými penězi nebo platební kartou.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek