Konvoj historických vozidel v Praze připomene konec 2. světové války

před 1 týden 27

foto Ilustrační foto - Sraz historických vozidel spojenců z druhé světové války, následuje odjezd Konvoje svobody k velvyslanectví USA, 29. dubna 2022, Praha.

Praha - Konvoj historických armádních vozidel a motocyklů dnes v Praze připomene 79 let od konce druhé světové války. Po slavnostním aktu před velvyslanectvím Spojených států budou zrekonstruovaná vozidla pokračovat do západních a jižních Čech. Cílem akce je podle organizátora Františka Polívky vzdát hold americké armádě, která tuto část Československa v roce 1945 osvobodila.

Akce se podle Polívky pořádá od roku 2005, a to vždy poslední pátek v dubnu. "Chceme, aby se vzpomenulo na chlapce, kteří tady zahynuli, ačkoli nemuseli, mohli být doma ve Státech," řekl organizátor konvoje ČTK. Celkem se na pražské náplavce na Malé Straně sejde 16 vozidel a dvě motorky, následně se konvoj přesune před velvyslanectví USA.

Oslavy výročí konce druhé světové války a osvobození americkou armádou tradičně vyvrcholí Slavnostmi svobody v Plzni. Mezi 3. a 6. květnem akce nabídne bohatý vojensko-historický a kulturní program, který zahrnuje také výstavy, koncerty či pietní akty. Součástí bude i velká nedělní přehlídka Convoy of Liberty (Konvoj svobody) se 200 kusy vojenské historické techniky.

Přečtěte celý článek