Kopat začal váš předseda ze šatny, pustil se Zdechovský do Nerudové. SPOLU má podle ní manýry jako ANO

před 4 týdny 28

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) zkritizoval v pátek na zahájení kampaně koalice SPOLU do eurovoleb ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) za jeho postoj k migračnímu paktu. Ten si to nenechal líbit a zastala se ho také ekonomka Danuše Nerudová, která do Evropského parlamentu kandiduje právě za Starosty. Kritika ze strany koalice SPOLU je podle ní populistická a srovnatelná s manýry hnutí ANO.

Koalice SPOLU v pátek zahájila svou kampaň do nadcházejících voleb do Evropského parlamentu, přičemž v pražském Činoherním klubu představila svou kandidátku a program. Na akci vystoupili lídři kandidátky všech ODS, TOP 09 i KDU-ČSL. Hovořili zejména o potřebě porazit populismus a extremismus v Česku a o hrozbách, které nejen válka na Ukrajině a ruské vlivy představují.

Mimo jiné se pak pustili zejména europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), čtyřka na kandidátce SPOLU a superlídr Alexandr Vondra (ODS) do ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli migračnímu paktu. Kritizovali ho za jeho postoj k řešení migrace a Zdechovský naznačil, že by ho měl premiér Petr Fiala (ODS) odvolat. „Mnoho let jsem hrál fotbal, a co se říká v kabině, se na veřejnost nevytahuje. Důležité je to, co odehrajete na hřišti, a tady se někdo soustředí na to, aby vyprávěl to, co si říkáme v kabině, ale potom na tom hřišti prostě neumí hrát. Jako kapitán bych ho prostě seřval a řekl bych mu, že v polovině střídá,“ řekl europoslanec.

Vondra Rakušanovi vyčetl, že s ostatními politiky na poli Evropské unie nedostatečně jednal a že se nesnažil najít spojence, kteří by s ním podpořili zamítnutí nynější podoby paktu. „Upřímně řečeno, já jsem se dozvěděl jako europoslanec o pozici a hlasování české vlády v den, kdy to bylo učiněno. Do té doby o tom žádná debata nebyla,“ uvedl Vondra.

„Z toho, jak pan Zdechovský o migračním paktu mluví, plynou dvě věci. Zaprvé, evidentně ten dokument dobře nezná – nebo nechápe. A zadruhé, pokud kritizuje věci, jimiž Evropský parlament pozměnil mnou původně dojednaný návrh, pak se jakožto europoslanec střelil do vlastní nohy,“ reagoval na kritiku Rakušan. Migrační pakt podle něj není dokonalý, ale je to nutný a správný krok, pokud nemá situace s nelegální migrací zůstat tak neuspokojivá, jako je dnes. „Nám se po mnoha letech podařilo konečně přijít s celoevropským řešením bez povinnosti přijímat migranty. A už teď připravujeme další kroky, zejména spolupráci se zeměmi mimo EU,“ řekl.

Ke kritice Vondry uvedl, že věří, že takové výroky ze zahájení kampaně nenaznačují, že by se někteří zástupci koalice SPOLU chtěli předhánět s populisty a extremisty ve zneužívání tématu migrace v předvolební kampani.

Rakušana se zastala ekonomka Danuše Nerudová, která je lídryní do eurovoleb za Starosty. Kritika migračního paktu a „nevybíravé útočení na koaličního partnera“ ze strany SPOLU je podle ní populistická a srovnatelná s manýry hnutí ANO. Určitě to podle ní není způsob, jak v těchto volbách porazit populisty a extrémisty. „Ty totiž neporazíte tak, že se k nim přidáte,“ zdůraznila.

Zdechovský si to ovšem nenechal líbit a za svým vyjádřením si stojí. „Paní Nerudová, jestli mě paměť neklame, tak kopat začal váš předseda ze šatny,“ reagoval s tím, že ne každá kritika je populistická. „Pakt není dobrý pro ČR, to dnes už uznává i pan předseda. Vy byste pakt podpořila?“ zeptal se.

Přečtěte celý článek