Korecký: Odmítnout prezidenta je přes čáru. Byl to logický krok ANO, nesouhlasil Balšínek

před 1 týden 24

Tím, že hnutí ANO odmítlo pozvání prezidenta Petra Pavla na Hrad k jednání o důchodové reformě, překročilo hranici, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor MF DNES Miroslav Korecký. „Pozvání prezidenta se prostě neodmítá, i kdyby tam měli jít a pouze deklarovat, že nejsou schopni se s touto vládou domluvit. Odmítnout pozvání prezidenta je prostě přes čáru a myslím, že právě proto prezident pak postupoval tak, že trošku teatrálně zveřejnil fotografii stolu, kde byla prázdná místa pro představitele hnutí ANO, ačkoliv dopředu věděli, že se nezúčastní,“ sdělil Korecký. Dodal, že jde o úplně zbytečné pohlavky navzájem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakušan podcenil situaci a nahrál dezinfo scéně, kritizují členové pětikoalice kvůli migraci

Podle šéfredaktora týdeníku Echo Dalibora Balšínka lze politice ANO rozumět a je pochopitelné, že hnutí schůzku zrušilo. „Nechce, aby se tady vytvořil nový silný hráč z Hradu, tedy prezident. ANO zcela oprávněně předpokládá, že jestli s někým prezident sympatizuje, tak je to vládní koalice a především STAN. Z pohledu ANO to byl správný a logický krok,“ řekl Balšínek.

Podotkl ale, že pro občany České republiky by bylo samozřejmě lepší, kdyby na důchodové reformě existovala politická shoda. „Ale to by muselo být tak, aby na tom těžili občané, nikoliv někdo politicky. Tady si to ANO jednoznačně vyhodnotilo tak, že by tím posílilo jen roli prezidenta Pavla, proto se zachovalo tak, jak se zachovalo,“ řekl šéfredaktor.

Hrad na svém webu zveřejnil záznam z březnové schůzky, z něhož vyplývá, že zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, nicméně nesouhlasí s konkrétním mechanismem navrženým vládou. K tomuto kroku Hrad přistoupil poté, co ANO později shodu popíralo. „Myslím, že tímto pan prezident ztratil roli jakéhosi mediátora politické debaty. Hnutí ANO mu bude v tuto chvíli krajně nedůvěřovat,“ sdělil Korecký. Dodal, že to může ovlivnit i další témata, například zahraniční politiku. „Je to naprosto ke zlu celé české politiky,“ podotkl komentátor.

Přečtěte celý článek