Krabkostky vypadají jako ze čtyřhvězdičkového hotelu, chválí pokrm socioložka

před 1 měsíc 39

Zuzana Hronová

Oběd zformovaný do pestré vrstevnaté kostky, jež lze držet v ruce a snadno polykat, je vynález Diakonie v Krabčicích. Pozitivně ho hodnotí socioložka Masarykovy univerzity Lucie Vidovičová specializující na plnohodnotné stáří. Oceňuje estetičnost a funkčnost takového pokrmu. „Že to je estetický zážitek, za nějž by se nemusel stydět čtyřhvězdičkový hotel. A dívat se na krásné věci je základem kvality života,“ popisuje svoje pocity Vidovičová.

Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii gallery 21 fotografií v galerii ›

V Diakonii Krabčice vzniká lehce poživatelné jídlo v kostkách | Video: Deník/Zuzana Hronová

Může taková forma a podoba stravy kvalitu života ovlivnit?
I takováto zdánlivá drobnost se může stát klíčovým ozubeným kolečkem, které roztočí spoustu pozitivních efektů na straně klienta. Dodrží se potřebná nutriční hodnota, posiluje se samostatnost člověka a jeho spokojenost, že se zvládne najíst sám.

Workshop na výrobu krabkostek

Vepřo knedlo zelo jako pestrá kostka pro důchodce? Jídlo zvládne sníst i nemocný

Jak byste zhodnotila pro a proti takové inovace?
Při správné nutrici jsou lidé zdravější, vyžadují méně péče a jejich rodina je spokojenější. Pečovatelkám ubude práce s asistencí u jídla, seniory nebudou muset dokrmovat nutridrinky, které bývají sladké a hodně podobné. Toto je opravdové slané jídlo, regulérní oběd. Myslím, že ta pro výrazně převažují nad proti, kterými může být nějaká cenová nebo časová náročnost.

Někteří senioři prý namítají, že krabkostka vypadá jako lákavý dezert, ale kousnou přitom do vepřo knedlo zela. Co říkáte tomuto nesouladu?
Je to spíše otázka zvyku. Takhle vždycky vypadal zákusek, jde o to zvyknout si, že tak může vypadat i hlavní slané jídlo. Je dobré, když už se pouštíme do nových a důležitých věcí, nevzdat to při prvním odmítnutí.

Jak jedí důchodci

Pro lidi v pokročilém věku bývá jídlo poslední velkou náplní dne, rituálem, radostí. Většina toho ale po odchodu do domovů pro seniory zmizí. Nepodílejí se na jeho přípravě, často si ho nemohou vybrat, „nemastná neslaná“ strava jim nechutná, nepřináší potěšení. I když mají jídla dost, leckdy trpí podvýživou. Existují však výjimky, domovy, kde vědí, že by jídlo mělo člověka nejen nasytit, ale i těšit. Deník.cz v novém seriálu Jak jedí důchodci mapuje dobré i špatné zkušenosti čtenářů a jejich blízkých se stravou pro seniory v různých typech domovů. Vaše náměty pište na zuzana.hronova@denik.cz.

Přečtěte celý článek