„Král Karel je mrtvý a na trůn usedne král Bob.“ Rusko šíří dezinformaci o smrti britského panovníka

před 1 měsíc 44

„Zemřel britský král Karel III.,“ šířilo se v pondělí odpoledne po ruském internetu. Falešnou zprávu přejímala další a další média bez potřeby ověřit si její pravdivost, a tak se dostala i na Ukrajinu. Vzhledem ke kritickému postoji Západu k „volbám“ v Rusku se spekuluje o tom, že by dezinformace mohla být další součástí ruské propagandy.

Ruská média v pondělí rozšířila dezinformační zprávu o tom, že zemřel britský král Karel III. Stručné oznámení s fotkou panovníka ve slavnostní vojenské uniformě sdílela řada ruských kanálů včetně třeba Readovky, prokremelského telegramového kanálu s více než 2,35 miliony odběrateli.

Tuto fámu podle deníku The Guardian vypustily na svém Telegramu kdysi nejuznávanější ruské obchodní noviny Vedomosti. Ruský zpravodajský server Readovka pak přišel s dokumentem neznámého původu, podle kterého měl britský panovník nečekaně skonat v neděli odpoledne. „Následující oznámení je učiněno prostřednictvím královské komunikace,“ uvedl server, přestože BBC žádné oznámení ani veřejné prohlášení Buckinghamského paláce nezveřejnil.

„Zemřel král Velké Británie Karel III. Informuje o tom Buckinghamský palác. Panovníkovi bylo 75 let. Nedávno mu byla diagnostikována rakovina,“ tweetoval ruský web Gazeta.ru. Později byl příspěvek upraven, přičemž autoři upozornili na to, že v oficiálních britských médiích se tato informace neobjevila a s největší pravděpodobností jsou tedy zprávy falešné.

Falešné oznámení bylo totožné tomu o smrti zesnulé královny, na kterém stálo: „Královna dnes odpoledne pokojně zemřela v Balmoralu.“ Po internetu navíc koloval také abdikační dopis, podle kterého měl být nástupcem krále Karla „Král Bob, žlutý mimoň“.

Zprávy nezůstaly jen v Rusku. Na Ukrajině je zveřejnila přední televizní stanice a v Tádžikistánu zase největší nezávislé médium Asia-Plus.

Šíření dezinformace nakonec ukončila ruská státní tisková agentura Tass. „Král Karel III. nadále plní své oficiální povinnosti a závazky,“ napsala. Vzhledem k tomu, že se zpráva o smrti krále Karla III. začala šířit poté, co Velká Británie společně s dalšími západními zeměmi opět zkritizovala ruského diktátora Vladimira Putina, tentokrát za jeho „vítězství v prezidentských volbách“, spekuluje se o tom, zda tyto dezinformace nejsou jen další součástí ruské propagandy.

Přečtěte celý článek