„Královská“ houfnice AS-90 je stále dostatečně výkonná, ačkoliv má i významný handicap. Bývala mohla patřit k nejlepším

před 1 měsíc 62

Velká Británie se kdysi rozhodla pro vlastní samohybnou houfnici, která vůbec není špatná. Přesto ale její modernizaci pozastavila, načež začala zaostávat.

Na konci studené války potřebovala Velká Británie moderní samohybné dělostřelectvo, jímž by nahradila svá stará děla. Výsledkem bylo zkonstruování pásové samohybné houfnice s názvem AS-90, a dodnes jde o velice schopnou zbraň, ačkoliv v některých parametrech, hlavně dosahu, začíná za moderními západními děly zaostávat. Mohla se mimochodem dočkat i některých modernizací, ale z těch nakonec (nejspíše z důvodu úspor) sešlo – v opačném případě by se dnes nejspíše „královská“ AS-90 řadila mezi nejlepší západní houfnice.

Houfnic AS-90 dostala VB jenom 179

Na vývoji nové samohybné houfnice pracovala Velká Británie od poloviny 80. let 20. století, a nakonec do projektu zasáhl konec studené války, potažmo snižování výdajů na zbrojení, a tak britská armáda mezi lety 1993 a 1995 obdržela jenom 179 kusů AS-90, uvádí MilitaryToday. Jedná se o houfnici klasické konstrukce umístěné na pásovém podvozku, a mnoho jeho částí pochází z tanku Challenger 1, což zjednodušilo údržbu a logistiku.

Voják nese munici k houfnici AS-90

Hlavní zbraní AS-90 je dělo ráže 155 milimetrů o délce hlavně 39 ráží, což je méně než u moderních západních děl o délce hlavně 52 ráží. S tou však konstruktéři rovněž experimentovali. Army-Technology uvádí, že s klasickým střelivem má systém s kratší standardní hlavní dosah 24,7 kilometrů, kdežto s asistovanými náboji až 30 kilometrů. S delší hlavní potom stoupá dosah až na 40 kilometrů. Houfnice AS-90 může využívat veškeré standardní střelivo NATO, přičemž její kadence je až 6 ran za minutu a má zásobu munice na 48 ran.

Vybavení AS-90 je na dobré úrovni

Houfnice je 9,9 metrů dlouhá a 3,4 metru široká, její hmotnost pak dosahuje 45 tun, udává ArmyRecognition. Má pětičlennou osádku, která je uvnitř chráněna ocelovým pancířem o síle až 17 mm, což ji dokáže ochránit před střelbou z ručních zbraní a střepinami. K dispozici má i systémy nočního vidění, pokročilé řízení palby, klimatizaci nebo systém pro potlačení požáru. Na obranu má pak osádka AS-90 kulomet ráže 12,7 nebo 7,62 mm.

Podvozek dokáže na silnici udělit rychlost až 55 km/h a dojezd má kolem 370 kilometrů. Díky pásům je houfnice mobilní i v těžkém terénu, kde může zdolat i 2,8 metru široký příkop. Velká Británie uvažovala, že AS-90 zmodernizuje – dostat měla novou věž a dělovou hlaveň o délce 52 ráží, ale nakonec z toho sešlo. V současné době některé houfnice AS-90 nahrazují švédské FH77BW L52 Archer na kolovém podvozku, ale zase jsou mnohem rychlejší.

Střelba z houfnice AS-90
Přečtěte celý článek