Krize na Blízkém východě: USA v pohotovosti před útoky Íránu na izraelská a americká aktiva v regionu

před 4 týdny 36

6. 4. 2024

čas čtení 5 minut

Američtí představitelé tvrdí, že reakce by mohla přijít v příštím týdnu, po izraelském úderu na íránské velvyslanectví v Sýrii

- Závěry izraelského vyšetřování vražd humanitárních pracovníků nejsou dostatečně věrohodné, tvrdí charitativní organizace

- Vyjednavači USA a Izraele očekáváni v Káhiře

Američtí a izraelští vyjednavači jsou o víkendu očekáváni v Káhiře, kde budou znovu usilovat o dosažení dohody o příměří a rukojmích ve válce, která zuří již téměř půl roku, informuje agentura Agence France-Presse (AFP).

Před jednáním napsal americký prezident Joe Biden dopis vedoucím představitelům Egypta a Kataru, ve kterém je vyzval, aby zvýšili tlak na Hamás, aby "souhlasil s dohodou a dodržoval ji", řekl v pátek večer agentuře AFP vysoký představitel administrativy.

USA, Katar a Egypt vedou již několik měsíců zákulisní rozhovory s cílem zprostředkovat příměří a výměnu rukojmích za palestinské vězně, ale od listopadového týdenního příměří se jim nepodařilo dosáhnout žádného pokroku.

Bílý dům potvrdil, že jednání proběhnou tento víkend v Káhiře, ale nechtěl komentovat zprávy amerických médií, že se jich zúčastní ředitel CIA Bill Burns, šéf izraelské špionáže David Barnea, katarský premiér Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani a šéf egyptské rozvědky Abbas Kamel.

Izrael a Hamás, které jednají prostřednictvím prostředníků, se vzájemně obviňují za nedostatečný pokrok, sděluje agentura AFP.

"Tento základní fakt zůstává pravdivý: v Gaze by dnes bylo příměří, kdyby Hamás jednoduše souhlasil s propuštěním této zranitelné kategorie rukojmích - nemocných, zraněných, starých lidí a mladých žen," řekl vysoký představitel Bidenovy administrativy.

Představitelé Hamásu a katarský zprostředkovatel Al-Thani již dříve obvinili Izrael, že příměří brzdí námitkami ohledně návratu vysídlených palestinských civilistů a poměru vězňů a rukojmích.

Během čtvrtečního telefonátu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem na něj Biden naléhal, aby "plně zmocnil" své vyjednavače k dosažení dohody.


- Spojené státy jsou ve stavu vysoké pohotovosti a připravují se na možný útok Íránu zaměřený na izraelská nebo americká aktiva v regionu v reakci na izraelský úder na íránské velvyslanectví v Sýrii,
uvedl americký představitel pro agenturu Reuters.

"Rozhodně jsme ve stavu vysoké ostražitosti," řekl úředník a potvrdil tak zprávu CNN, podle níž by útok mohl přijít v příštím týdnu.

Írán uvedl, že si vyhrazuje právo "na rozhodnou odpověď" poté, co v pondělí podezřelá izraelská vojenská letadla bombardovala íránské velvyslanectví v Damašku. Úder zabil íránského vojenského velitele a znamenal významnou eskalaci války Izraele s jeho regionálními protivníky.

- Izraelská armáda v pátek oznámila, že propustila dva důstojníky a třem dalším udělila důtku za jejich roli při úderech bezpilotních letounů v Gaze, při nichž zahynulo sedm humanitárních pracovníků na misi s potravinami.

    Organizace World Central Kitchen odmítla jako nedůvěryhodná zjištění izraelského vyšetřování koordinované série izraelských bezpilotních úderů na vozidla charitativní organizace v Gaze, které vedl bývalý generál.

- Rada OSN pro lidská práva požaduje zastavení veškerého prodeje zbraní Izraeli a zdůraznila varování před "genocidou" ve válce v Gaze, při níž zahynulo více než 33 000 lidí.

- Více než tři desítky kongresových demokratů - včetně zástupkyně Nancy Pelosiové, bývalé předsedkyně Sněmovny reprezentantů a klíčové spojenkyně Joea Bidena - podepsaly dopis prezidentovi a ministru zahraničí Antony Blinkenovi, v němž naléhavě žádají o zastavení dodávek zbraní Izraeli.

- Spojené státy se zabývají zprávou médií, že izraelská armáda využívá umělou inteligenci k identifikaci cílů bombardování v Gaze,
uvedl ve čtvrtek v rozhovoru pro CNN mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby.

- Deník Guardian odhalil totožnost velitele izraelské jednotky 8200, která je přísně střeženým tajemstvím. Zastává jednu z nejcitlivějších funkcí v armádě a vede jednu z nejmocnějších sledovacích agentur na světě, srovnatelnou s americkou Národní bezpečnostní agenturou. Přesto po více než dvou desetiletích působení ve stínu nechal kontroverzní šéf špionáže - jehož jméno je Yossi Sariel - svou identitu odhalit na internetu.

- Generální tajemník OSN António Guterres řekl, že upřímně doufá, že Izrael rychle a účinně posílí přístup pomoci do pásma Gazy, a situaci na palestinském území po šesti měsících války označil za "naprosto zoufalou". Byl "hluboce znepokojen" zprávami o tom, že izraelská armáda používá umělou inteligenci, aby pomohla identifikovat cíle bombardování v Gaze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

97

Přečtěte celý článek