Kvůli ruským raketám a letectvu startovaly polské stíhačky

před 3 týdny 33

Operační velitelství polských sil upozornilo obyvatele v jihovýchodní části, že kvůli zvýšené aktivitě ruských letadel a kvůli dalšímu masivnímu útoku na Ukrajinu muselo startovat větší množství polských strojů, aby Rusy od případného narušení polského vzdušného prostoru odradily a ochránily jej.

„Vezměte prosím na vědomí, že ve vzdušném prostoru operují polská i spojenecká letadla, což může mít za následek zvýšenou hladinu hluku, zejména v jihovýchodní části země. Dnes v noci je pozorována intenzivní činnost dálkového letectva Ruské federace související s raketovými údery proti objektům umístěným na území Ukrajiny. Byly zahájeny všechny potřebné postupy k zajištění bezpečnosti polského vzdušného prostoru a velitelství situaci průběžně monitoruje,“ vzkázalo Polákům prostřednictvím sociálních sítí operační velitelství.

Jde o reakci na další masivní útok ruských agresorů vůči civilnímu, zvláště energetickému sektoru na Ukrajině. Ruská armáda v noci totiž opět zaútočila na energetickou infrastrukturu v několika oblastech Ukrajiny.

„Nepřítel opět útočí na naši energetickou infrastrukturu! Napadena byla výrobní zařízení a přenosové soustavy v Charkovské, Záporožské, Lvovské a Kyjevské oblasti. Energetičtí inženýři již pracují na odstranění následků,“ popsal situaci ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko.

Ruští agresoři vypustili ze země i ze strategických bombardérů střely a rakety. Nejméně devět střel mířilo na Charkov, kde bylo zaznamenáno pět explozí. „Podle toho, kam ruský agresor míří, jsou v Charkově možné problémy s dodávkou energie. Metro nebude v příštích hodinách fungovat, takže si naplánujte trasy podle toho,“ vyzval obyvatele města starosta Ihor Terechov.

Do útoku na energetická zařízení Ukrajny bylo zapojeno i čtyřicet sebevražedných dronů Šahed. Ukrajinská protivzdušná obrana informovala, že se podařilo sestřelit 37 z nich.

Nejméně deset zásahů kritické infrastruktury v Charkovské oblasti nad ránem oznámil šéf správy oblasti Oleh Syněhubov. Později prezidentská kancelář uvedla, že v tomto regionu na severovýchodě Ukrajiny je bez dodávek elektřiny více než 200 000 odběratelů.

V Oděské oblasti trosky kvůli dopadu trosek sestřeleného dronu vznikl požár na pozemku energetického objektu. Výbuchy byly hlášeny s Černihivské a Ivano-Frankivské oblasti a na město Stryj ve Lvoské oblasti Rusové zaútočili raketami.

Přečtěte celý článek