Langšádlová končí ve vládě. Práce „neviditelné“ ministryně pro vědu se nelíbila vedení TOP 09

před 1 týden 32

Langšádlová reprezentuje TOP 09 ve vládě spolu s prvním místopředsedou TOP 09 a ministrem zdravotnictvím Vlastimilem Válkem. V sobotu přijalo usnesení na podporu Langšádlové krajské vedení její středočeské organizace. Reagovalo tak na informace médií, podle kterých ve straně už dlouhodobě rostla nespokojenost s dosavadní prací Langšádlové. Předsednictvo TOP 09 jí ve čtvrtek ráno skrze tiskovou zprávu poděkovalo za dosavadní práci.

Odborníci z vědecké komunity odvolání ministryně kritizovali. Podle nich za své působení ve funkci odvedla výsledky a její odvolání by přerušilo slibně započatou práci.

„Za mnou a mým týmem je obrovský kus odvedené práce a za touto prací si stojím. Velice si vážím i toho, že se mi dostává pozitivní zpětné vazby a ocenění jak od zástupců vysokých škol a Akademie věd, tak od zástupců Svazu průmyslu a dopravy,“ uvedla ve středu Langšádlová.

Na svém účtu na síti X v úterý Langšádlová polemizovala s tím, že v kabinetu není vidět. „Napsala jsem nový zákon o výzkumu, vývoji, inovacích a transferu znalostí. Udržela jsem stabilní financování výzkumu z národních prostředků. Zdvojnásobili jsme stipendium pro doktorandy bez pracovního úvazku. Jednám o započítání let úspěšně ukončeného doktorandského studia pro výpočet důchodů. Iniciovala jsem vznik grantového schématu pro návraty po rodičovské,“ vyjmenovala dlouhý seznam.

„Jednám o příspěvku v mateřství pro doktorandky bez pracovního úvazku. Připravila jsem ambiciózní reformu transferu znalostí, jejímž cílem je zvýšit ekonomickou a společenskou hodnotu, kterou nám věda přináší. Posunula jsem prioritní zaměření veřejné podpory na výzkum ke strategickým technologiím,“ pokračovala Langšádlový ve výčtu aktivit, který ji ovšem nespasil před koncem ve vládě.

Dalsi podrobnosti by měla adresovat společně s dalšími představiteli TOP 09 ve čtvrtek odpoledne v Poslanecké sněmovně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hnutí ANO se na schůzi o důchodech nebránilo, tvrdí zápis z Hradu. Rakušan to chápe, Havlíček zuří.

Přečtěte celý článek