Zemana operovali kvůli kritickému nedokrvení nohy. Je ve vážném stavu, uvedli lékaři

před 1 měsíc 31

 Profimedia.cz

Zeman podle nemocnice absolvoval hybridní výkon se zprůchodněním tepny a obnovením prokrvení. Prognózu délky hospitalizace nelze nyní určit, uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková a dodala, že další informace nemocnice poskytne se souhlasem Zemanovy rodiny v pondělí.

Bývalý prezident byl hospitalizován ve čtvrtek. Podle serveru Blesk.cz v Motole absolvoval vyšetření, které odhalilo komplikaci, kvůli níž v nemocnici zůstal. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že hospitalizace souvisí i s cukrovkou, kterou bývalá hlava státu dlouhodobě trpí. Danková následně uvedla, že důvodem hospitalizace Zemana byly komplikace související s náhlým nedokrvením v oblasti dolní končetiny způsobeným krevní sraženinou, proto ho lékaři i operovali.

Ještě ve středu byl přitom Zeman ve své prezidentské kanceláři v Dejvicích, kde mimo jiné přijal šéfku poslanců hnutí ANO Alenu Schillerovou.

Už na začátku prvního Zemanova funkčního období lékaři informovali o tom, že trpí polyfunkční neuropatii, kvůli které ztrácí cit v nohou, což bývá neurologická komplikace při cukrovce. Sám Zeman v září 2016 prohlásil, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, zatímco neuropatie zůstává na stejné úrovni. V listopadu 2017 pak hovořil o tom, že mu "odešla cukrovka". Jeho lékař Miloslav Kalaš tehdy vysvětlil, že ke snížení hodnot glykemie přispělo dodržování diety a zhubnutí. V dubnu 2021 Zeman oznámil, že se rozhodl přesunout na vozík.

Během svého desetiletého prezidentského mandátu byl v nemocnici několikrát. Ve velmi vážném stavu byl po sněmovních volbách v roce 2021, kdy v Ústřední vojenské nemocnici strávil 48 dní, zpočátku na klinice intenzivní medicíny. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s prezidentovým chronickým onemocněním, které blíže neupřesnili. Z nemocnice se tehdejší prezident vrátit do lánského zámku, kde trávil většinu času do konce mandátu. Staraly se tam o něj nepřetržitě zdravotní sestry, které o něj pečují i po jeho odchodu z funkce v jeho nedalekém nově postaveném domě v Lánech.

Přečtěte celý článek