Legenda, která uveze 100 kilo i majitele továrny. Tatrovka z Liberce slaví 10 let od obnovení výroby

před 1 týden 33

Tatra 148 je nejen legendou pro řidiče nákladních automobilů, ale v plastové podobě také pro mnohé vzpomínkou na dětství. Nyní se slaví desáté výročí obnovení výroby této ikonické hračky.

Liberec 23:25 19. dubna 2024

Tuto tatrovku si s hrdostí v libereckém Novoplastu zkompletoval redaktor Českého rozhlasu Liberec Jaroslav Hoření

Tuto tatrovku si s hrdostí v libereckém Novoplastu zkompletoval redaktor Českého rozhlasu Liberec Jaroslav Hoření | Foto: Jaroslav Hoření | Zdroj: Český rozhlas

Oranžová plastová tatrovka kdysi nemohla chybět u žádného domu ani na žádném pískovišti. V 90. letech jejich výroba skončila a několik generací dětí o tuto ikonickou hračku přišlo a až jako dospělí si ji v pozici rodičů mohli koupit pro děti.

V libereckém Novoplastu se na výrobu legendárních plastových tatrovek byl podívat a sám si ji vyzkoušet redaktor Jaroslav Hoření

Plastová Tatra 148 se už deset let opět vyrábí. Na tatrovce se podílejí dvě rodinné firmy, Novoplast a Dino Toys.

„Tatru jsme vzkřísili v roce 2014, v libereckém Novoplastu ji vyrábíme od roku 2016. Začali jsme s značnou 72centimetrovou tatrovkou. Původně jsme začínali s klasickou oranžovou variantou, dneska máme mnoho dalších barevných variant,“ přiblížila Kristýna Miškovská, vnučka zakladatele Dina Ladislava Mareše, mimo jiné autora hry Dostihy a sázky.

„Tady na tom stroji děláme kabiny a korby. Granule se roztaví na 200 stupňů, hydraulicky se to vstříkne do formy, která je chlazená vodou, a zhruba po minutě vypadne výlisek,“ ukazuje postup výroby legendární hračky nejen pro děti majitel Novoplastu Jiří Vošoust.

Firma garantuje, že plastová Tatra má nosnost 100 kg. „Zkoušel jsem to, osobně, s naším výrobním ředitelem,“ potvrzuje Vošoust.

„Klekli jsme si do korby a rozjeli jsme se z kopce a zkoušeli jsme, jestli to vydrží,“ usmívá se a hned dodává, že samozřejmě proběhly i speciální odborné zkoušky ve Zkušebním ústavu v Českých Budějovicích.

Tatrovka z Liberce se skládá z 22 dílů, její kompletní výroba trvá prý maximálně 15 minut.

Kromě Tatry 148 by se v Liberci časem mohla vyrábět i modernější varianta auta, ale vstřikovací formy jsou milionové investice. V jednání je i dakarská edice ve spolupráci s Alešem Lopraisem.

Jaroslav Hoření, reČRoL

Přečtěte celý článek