Chodící lékárna. Ruská krasobruslařka brala od třinácti let celkem 56 léků a doplňků

před 1 měsíc 64

 Reuters

Oznámil to nyní Sportovní arbitrážní soud, který na konci ledna potrestal sedmnáctiletou závodnici čtyřletým zákazem startů za pozitivní dopingový test na ruském šampionátu v prosinci 2021. Informovala o tom BBC.

Podle zveřejněného dokumentu předepisovali léky a doplňky Valijevové lékaři Adamov, Šumakov a Šveckij z ruské lékařské a biologické agentury.

Valijevová měla v prosinci 2021 na ruském šampionátu pozitivní test na trimetazidin. Po zveřejnění dopingového nálezu během olympijských her 2022 v Pekingu se hájila tvrzením, že se jí zakázaná látka do těla dostala náhodou z dědečkových léků.

Ruský tribunál začátkem loňského roku rozhodl, že závodnice nenese za kauzu žádnou vinu. Proti tomu se ke sportovní arbitráži odvolaly světová i ruská antidopingová agentura. "Dopování dětí je neodpustitelné," uvedla dříve WADA.

Její generální ředitel Olivier Niggli dal tento týden najevo, že se mu nelíbí, že skuteční viníci v dopingové kauze potrestáni nebyli.

"Je jasné, že tento případ má velmi nepříjemnou pachuť, když vidíte, že se rozhodli raději obětovat sportovce, místo aby ukázali, kdo jí s dopingem pomáhal," citovala Niggliho BBC.

Valijevová přišla o evropský titul z roku 2022 a čtvrté místo z individuální olympijské soutěže v Pekingu. Na definitivní úpravu výsledků soutěže družstev, v níž pomohla Rusku ke zlatu, se stále čeká.

Z her byla Valijevová diskvalifikována a ruský výběr se propadl na bronzovou příčku za USA a Japonsko. Těsně za ním zůstala po rozhodnutí mezinárodní federace ISU čtvrtá Kanada, která se ale proti tomu odvolala.

Přečtěte celý článek