Letocha: Není pravda, že Rakušan obelhal Sněmovnu. Absurdní, řekl o migračním paktu Bžoch

před 2 týdny 33

„Schválená podoba migračního paktu neobsahuje žádnou výjimku pro Českou republiku. Ministr vnitra Vít Rakušan obelhal vládu,“ řekla v superdebatě kandidátů do europarlamentu Dostálová. Podle svých slov doufá, že šéf resortu vnitra z podílu na dohodnuté smlouvě vyvodí odpovědnost.

ČTĚTE TAKÉ: Žádní migranti tady nejsou, překvapila Nerudová v superdebatě. Schytala ostrou kritiku

Její vyjádření se ale podle poslance Letocha nezakládá na pravdě. „Pan ministr nikoho neobelhal. To, že má někdo jiný, a hlavně nesprávný, výklad migračního paktu, ještě neznamená, že pan ministr někoho obelhal,“ řekl v pořadu 360° poslanec STAN.

Že Rakušan o smlouvě nemluvil pravdu si myslí také poslanec Jaroslav Bžoch. „Slovo ‚obelhal‘ není přepálené,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Schválenou podobu dokumentu následně označil za absurdní. „Pan ministr Rakušan během předsednictví dojednal pakt, ve kterém chybí efektivní ochrana vnější hranice, návratová politika, boj proti pašeráckým organizacím a bližší spolupráce mezi třetími zeměmi,“ sdělil Bžoch.

„A co dojednal ministr vnitra za vaší vlády?“ opáčil Letocha. Koalice si je podle něj vědoma, že dohodnutá podoba paktu má mezery. Dodal, že finální podoba smlouvy je však odlišná od té, která vznikla během českého předsednictví v Radě Evropské unie. Po jednání trialogu, tedy setkání zástupců Evropského parlamentu, Komise a Rady EU, se údajně podoba paktu změnila.

Migrace jako téma voleb

Migrace byla jedním z hlavních témat pondělní debaty lídrů do eurovoleb. Pozornost vzbudilo zejména vyjádření Danuše Nerudové, která vede kandidátku STAN. „Populistické strany akorát straší, žádní migranti tady nejsou,“ řekla.

Za svá slova ale od ostatních lídrů schytala ostrou kritiku. „Stačí se projít mimo budovu Evropského parlamentu a budeme migranty potkávat, jsou jich tady miliony a jsou tu čtvrti, kam se normální člověk neodváží jít,“ řekl lídr koalice SPD a Trikolory Petr Mach. Proti tvrzení Nerudové se ostře ohradila také Dostálová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lídři kandidátek do voleb do Evropského parlamentu se střetli v superdebatě České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS. Neshodli se například v názorech na podobu Green Dealu

Přečtěte celý článek