Pod šumavským hradem se zlato těžit nebude. Ministerstvo zamítlo žádosti o průzkum

před 1 měsíc 37

 Jakub Plíhal

Podle dřívějších odhadů by se pod horami na území obce Kašperské Hory mělo skrývat asi 120 tun zlata, jehož hodnota se odhaduje na více než sto miliard korun, a také několik tun wolframu. Zásoby v oblasti chtěly zkoumat společnosti Západočeská geologická, Geomin a státní podnik Diamo. 

Jejich žádosti ale ministerstvo životního prostředí minulou středu zamítlo. "Ve všech případech byly zamítnuté především pro rozpor zamýšleného průzkumu ložisek se strategickými dokumenty Česka - se Surovinovou politikou a Státní politikou životního prostředí, a také kvůli střetu zamýšleného průzkumu ložisek s veřejnými zájmy, které převyšují zájem na dalším průzkumu těchto ložisek," uvedla mluvčí ministerstva Veronika Krejčí. 

Ministerstvo uvedlo, že technické práce spojené s průzkumem ložisek mohou ohrožovat přírodu v Chráněné krajinné oblasti Šumava. Zohlednilo také dlouhodobý odpor okolních obcí, které proti těžbě protestují právě kvůli obavám o životní prostředí, jak v únoru popsalo Aktuálně.cz v reportáži. 

"S rozhodnutím jsme spokojení. Nyní běží lhůta, ve které mohou účastníci podat rozklad. Z předchozích zkušeností víme, že pravděpodobnost, že bude rozklad podán, je vysoká. Vyhráli jsme zápas. K extraligovému poháru máme ale ještě daleko," reagoval starosta Kašperských Hor Jan Voldřich. 

Zlato v Kašperských Horách našli už Keltové, vrchol těžby pak nastal za Přemyslovců a Lucemburků. Od ukončení prací v roce 1923 se v posledních desetiletích opakovaně objevovaly úvahy o obnovení těžby. Nejdříve zde v 80. letech terén zkoumali komunisté, v 90. letech pak firma kanadských těžařů. 

Další žádosti o stanovení průzkumných území ministerstvo vždy zamítlo. Spolu s národním parkem Šumava se Voldřich snaží stát přesvědčit k přijetí rozhodnutí, že se v příštích padesáti letech u Kašperských Hor těžit nebude. "Nechceme to tady řešit každých pět let," uvedl.

Přečtěte celý článek