Obyvatelé Dolní Lutyně plánují kvůli gigafactory referendum. Hlasovat by chtěli už v červnu

před 1 měsíc 39

Odpor proti továrně na výrobu baterií do elektroaut v Dolní Lutyni na Karvinsku sílí. Místní už utvořili přípravný výbor, který se sejde ve čtvrtek odpoledne, aby začal organizovat referendum proti stavbě. Zahraniční investor má s podporou státu obsadit 280 hektarů převážně zemědělské půdy. Někteří lidé ale chtějí zachovat přírodní ráz krajiny. Hejtmanství spolu s vládou si od příchodu zahraničního investora slibují vznik tisíců pracovních míst.

Dolní Lutyně 17:24 14. března 2024

Lenka Černochová, pětatřicetiletá matka dvou malých dětí, bydlí s rodinou u polí, kdy by měla v budoucnu stát gigafactory. „Chodíme každý den s rodinou na procházky a využíváme to tady aktivně k odpočinku, k relaxaci,“ říká.

Poslechněte si audioverzi článku

Lenka Černochová založila petici a teď chce spolu s přípravným výborem od původců stavby upnout síly k referendu. „Nejlepší by bylo, kdyby to referendum bylo vypsané k volbám, které budou do evropského parlamentu. Obyvatelé Dolní Lutyně a Věřňovic by přišli k referendu, takže by se vlastně zabily dvě mouchy jednou ranou,“ vysvětlila Černochová. Další variantou je, že by referendum vyhlásila přímo obec. Jednat o to má rada na konci března.

„Pokud bych se měla ráno vzbudit a dívat se jako do haly, kde se zpracovává lithium a další věci, které jsou nebezpečné, tak bych z toho neměla dobrý pocit,“ dodává Lenka Černochová.

Andrea Brtníková, ako

Přečtěte celý článek