Líbivé, marketingové, bez obsahu. Ministr Stanjura se vysmál slibu Schillerové

před 1 měsíc 37

Jako podomní prodejci hrnců, vysmál se ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) politice hnutí ANO, které údajně chystá novou verzi elektronické evidence tržeb. Podle šéfky poslanců hnutí Aleny Schillerové (ANO) na něm „znatelně vydělá všech 10,9 milionu obyvatel“.

„Tento týden jsme se opět posunuli v modelování EET 2.0. Je skvělé, že díky novým technologiím to bude naprostá hračka. Brzy představíme podrobnosti. Co mohu prozradit už teď, že na něm znatelně vydělá všech 10,9 milionu obyvatel ČR. Vydržte to prosím ještě 20 měsíců,“ oznámila Schillerová o víkendu na sociální síti X.

Na její slova reagoval ministr financí Stanjura. „‚Kupte si EET 2.0 ⁠–⁠ je levné, vydělá každý‘ je příkladná ukázka politiky hnutí ANO. Líbivé, marketingové, bez obsahu, ale se ‚zaručeným‘ ziskem pro všechny. Jako podomní prodejci hrnců. A až přijde krize, zase ho zruší pro administrativní náročnost a začnou blouznit o EET 3.0,“ napsal ministr.

To si ale Schillerová nenechala líbit a ministrovi vzkázala, že se mu zřejmě „prodejci hrnců infliltrovali do nejbližšího okolí“, a odkazovala na vyjádření šéfa Národní rozpočtové rady Mojmíra Hampla, ředitelky Finanční správy nebo poradce prezidenta Davida Marka.

Schillerová znovuzavedení EET zmínila minulý měsíc v rozhovoru pro Novinky.cz. „Já mám vytvořenou už pracovní skupinu, kde jsou experti z oblasti IT, podnikatelských svazů, podnikatelé, to znamená lidé, kteří skutečně podporují EET,“ řekla. „Dnes volají podnikatelé: ‚Vraťme se k EET, protože tady se opět objevuje fenomén výplat na ruku.‘ Určitě jste si nemohla nevšimnout zejména v létě ‚cash only‘ na každém kroku. To je fenomén, který chcete vymýtit, a my se k tomu bezesporu vrátíme,“ tvrdila Schillerová. 

Už také loni na podzim řekla, že pokud se hnutí ANO vrátí do vlády, EET znovu zavede. „Neříkám, že zavedeme stejné EET, protože technologie je už někde jinde, ale určitě něco moderního zavedeme. Tak, jak je to ve vyspělých zemích. My se tu nebudeme dívat na fenomén cash only,“ řekla tehdy.

Elektronická evidence tržeb začala platit od 1. prosince 2016, tedy v období vlády Bohuslava Sobotky, ve které byl ministrem financí pozdější premiér Andrej Babiš (ANO). Evidence byla od jara 2020 kvůli pandemii covidu přerušena a stala se fakticky dobrovolnou. Současná vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ji pak v roce 2022 definitivně zrušila. Podle ministerského předsedy EET zatěžovala podnikatele. 

Stanjura po schválení zrušení elektronické evidence tržeb vzkázal, že podnikatelé už nebudou sprostými podezřelými. „Podnikatelé přestanou být sprostými podezřelými, kteří se musí 24 hodin denně sedm dní v týdnu vyviňovat a dokazovat státu, že nešvindlují, že nešidí,“ prohlásil ministr. Poukazoval také například na to, že roste počet bezhotovostních tržeb, u nichž povinnost evidence není.

Přečtěte celý článek