Lidé oslavují hrdinku z Blovic. Učitelka bleskovou reakcí zachránila žáky z hořícího autobusu

před 1 týden 25

Učitelka zajistila rychlým a přesným jednáním bleskovou evakuaci dětí z hořícího autobusu a dokázala zabránit panice. Díky tomu vyvázli všichni pasažéři bez zranění, píše web Plzeňská drbna.

ČTĚTE TAKÉ: Tragická nehoda u Nitry: Milan s manželkou se od zubaře nevrátili, nepřežil ani cizinec

„Hlášení o požáru dostali hasiči v úterý před 9:30, oheň zasáhl autobus v plném rozsahu, hasit ho vyjeli profesionální hasiči z Nepomuku a dobrovolné jednotky z Jarova a Blovic,“ uvedl v úterý mluvčí hasičů Petr Poncar. Požár hasiči lokalizovali za 12 minut od příjezdu první jednotky. Policejní mluvčí Dagmar Brožová doplnila, že autobusem cestovalo 44 lidí, z nichž nikdo nebyl zraněn.

„Děkuji paní učitelce a paní asistentce za jejich duchapřítomnost, odvahu a profesionalitu, díky které zachránily naší dceru a ostatní děti z porouchaného autobusu,“ napsala na facebookovou skupinu Blovičáci jedna z žen. „Super reakce, zachránila tím spoustu dětí. Je to otázka prvních vteřin, jak vykoukne plamen, jde to strašně rychle,“ poznamenal v komentáři další přispěvatel.

Učitelka na ohlasy rodičů reagovala pochvalou dětí. „Myslíme, že je na místě zmínit, že bez součinnosti a disciplinovanosti dětí z obou autobusů by to šlo podstatně hůře. Jim patří náš obdiv, jakým způsobem ovládly své emoce a celou situaci ve svém věku zvládly. Děkujeme za velmi profesionální přístup k dětem všem zúčastněným záchranným složkám,“ uvedla v příspěvku učitelka se svou asistentkou.

„Když se začalo lehce kouřit z podlahy toho autobusu, děti začaly křičet, že tam něco smrdí. Ale nebraly to zpočátku úplně vážně. Paní učitelka sedící vzadu ale nelenila, šla se tam podívat a poznala, že to není žádná legrace. Okamžitě zakřičela na řidiče, aby hned zastavil autobus. A zavelela, aby všechny děti opustily autobus,“ cituje Plzeňská drbna otce jednoho z dětí. Učitelka podle něj dávala přesné povely, jak mají děti z páté třídy pomáhat čtvrťákům ven.

„Když začaly první děti vybíhat ven, už to kouřilo hodně z té motorové části. Učitelka vytlačila všechny děti z uličky ven. Zabránila tak panice. A dál zavelela, že jeden má běžet do pole a všichni ostatní za ním a co nejdál od autobusu,“ uvedl otec jedné školačky. Učitelka se podle něj ještě vrátila do hořícího autobusu a vytáhla ven několik zapomenutých batohů.

„Vděčíme jí za to, jak rychle zareagovala a dostala děti ven. Jak se později zjistilo od hasičů, na evakuaci byly jen tři minuty, než to začalo uvnitř komplet hořet,“ dodal otec školačky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chaos v ulicích Londýna. Zakrvácení koně probíhali centrem, sráželi se s chodci i auty

Přečtěte celý článek