Lidé v Rusku drží smutek za oběti pátečního útoku. V koncertní síni zemřelo 133 lidí

před 1 měsíc 52

Lidé v Rusku v neděli drží celostátní smutek na památku obětí pátečního teroristického útoku v koncertní síni v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy, při kterém zahynulo nejméně 133 lidí. Dalších 152 lidí, včetně pěti dětí, bylo při útoku zraněno, upřesnilo v neděli ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Dosud uvádělo 147 zraněných. V nemocnicích zůstává 107 pacientů, z nichž je 16 v kritickém stavu, uvádějí ruská média.

O vyhlášení celostátního smutku v sobotu informoval v televizním projevu ruský prezident Vladimir Putin.Televizní a rozhlasové stanice poté změnily vysílání, ze kterého zmizely zábavné pořady i reklama. Na poledne moskevského času (10:00 SEČ) byla naplánována minuta ticha v muzeích, uvedlo ministerstvo kultury. Ministerstvo zahraničí nařídilo zastupitelským úřadům spustit vlajky na půl žerdi, uvedla agentura Interfax. Podle BBC jsou na znamení solidarity vlajky spuštěny i na zahraničních velvyslanectvích v Moskvě.

Majitel koncertní síně, zničené při páteční střelbě a následném požáru, dnes oznámil, že budovu obnoví. Ze střediska Crocus City Hall zbyly po útoku a požáru pouze ohořelé železné nosníky a ocelové rámy stovek sedadel. Středisko se síní s kapacitou více než 6000 míst postavila skupina Crocus miliardáře Arase Agalarova v roce 2009. Je součástí rozsáhlého komplexu nákupních center, restaurací a hotelů na západním okraji hlavního města, kousek od moskevské okružní dálnice.

List Kommersant napsal, že jde o 30. smutek v moderní historii Ruska. „Nikdy nezapomeneme na ty, kteří se stali oběťmi teroristů. Co jejich špinavé ruce zničily, to bude obnoveno,“ uvedla společnost Crocus Group.

Ruské úřady uvádějí, že v souvislosti s útokem zadržely 11 lidí, včetně čtyř mužů podezřelých přímo z útoku v koncertní síni ve středisku Crocus City Hall v Krasnogorsku. Ruští představitelé v čele s Putinem a státní média poukazují na údajnou souvislost s Ukrajinou, kam podle nich podezřelí z útoku prchali. Ukrajina jakékoliv spojení s útokem odmítá a tvrdí, že Rusku jde o záminku pro další mobilizaci do armády, která už déle než dva roky válčí proti Ukrajině.

K útoku se opakovaně, v pátek a v sobotu, přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Spojené státy před touto hrozbou Rusko varovaly, ale prezident Putin varování veřejně odmítl jako pokus o zastrašování.

Hnutí IS se v minulosti hlásilo už k mnoha útokům, aby si zvýšilo prestiž, a později se ukázalo, že za nimi nestálo.

Spojené státy v pátek uvedly, že mají k dispozici zpravodajské informace, které potvrzují, že k útoku se hlásí Islámský stát-Chorásán, což je afghánská větev této teroristické organizace. Objevila se ve východním Afghánistánu koncem roku 2014 a rychle si získala pověst mimořádně brutálního uskupení, uvedla agentura Reuters. V sobotu označila IS za jediného viníka útoku u Moskvy také mluvčí americké Národní bezpečnostní rady.

V autě, ve kterém podezřelí prchali z Moskvy, se podle jednoho z ruských poslanců našly cestovní pasy Tádžikistánu. Ruská média zveřejnila záběry, na nichž jeden ze zadržených odpovídá na otázky tádžicky.

Přečtěte celý článek