Tajný plán Trumpa na příměří. Ukrajinu chce přimět vzdát se dvou území, odhalili novináři

před 1 týden 33

Pravděpodobný kandidát republikánů v listopadových prezidentských volbách, Donald Trump, se ve snaze o návrat k moci chlubí tím, že dokáže vyjednat mírovou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou. Již dříve několikrát prohlásil, že by válku dokázal ukončit během 24 hodin. Dosud však neprozradil, jakým způsobem by toho chtěl dosáhnout.

Prezidentský kandidát Robert Kennedy Jr. míní, že Biden je větší hrozbou než Trump. Co vše řekl v rozhovoru pro CNN:

Deník The Washington Post nyní Trumpův tajný plán odhalil. O záměrech exprezidenta se s reportéry The Washington Post podělili lidé, kteří s bývalým americkým prezidentem mluvili nebo o plánech diskutovali s jeho poradci. „Návrh spočívá v tlaku na Ukrajinu, aby Rusku postoupila Krym a pohraniční oblast Donbasu,” píše list.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exploze v areálu Záporožské jaderné elektrárny. Byl to ukrajinský dron, tvrdí Rusko

Jde o zcela jiný přístup, než kterého se drží současný šéf Bílého domu Joe Biden. Ten naopak klade důraz na omezení ruské agrese a poskytování vojenské pomoci Ukrajině. Experti na zahraniční politiku a někteří republikáni podle The Washington Post varují, že nátlak, aby napadená země obětovala část území, by byl odměnou pro Vladimira Putina.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale od počátku konfliktu odmítá, že by se jeho země vzdala části území, aby ukončila válku s Ruskem.

Podle dalšího zdroje, který si přál zůstat v anonymitě, si Donald Trump myslí, že Rusko i Ukrajina chtějí najít cestu ven z konfliktu a chtějí si zachovat svou tvář. Podle bývalého amerického prezidenta by lidem v některých částech Ukrajiny nevadilo, kdyby byli součástí Ruska, tvrdí osoba, která o této záležitosti jednala přímo s Trumpem.

„Jakékoli spekulace o plánu prezidenta Trumpa pocházejí z nejmenovaných a neinformovaných zdrojů, které nemají ponětí, o co jde a co se stane,“ reagovala v prohlášení mluvčí kampaně Karoline Leavittová. „Prezident Trump je jediný, kdo mluví o nutnosti zastavit zabíjení,“ dodala.

Naposledy se bývalá americká hlava státu, jež se velmi pravděpodobně stane republikánským kandidátem na prezidenta, o konfliktu na Ukrajině bavila s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Tomu měl Trump v březnu sdělit, že Ukrajinu nehodlá dál finančně podporovat, a proto válka skončí.

VIDEO: Rusové tvrdí, že vstoupili do Časiv Jaru, Ukrajina to popírá

Přečtěte celý článek