Lidem v Orsku neškodí voda, ale zkorumpované ruské úřady

před 2 týdny 32

NÁZOR / V Orsku, kde se protrhla hráz přehrady, nastala katastrofa, která se přes Orenburg přesouvá po řece Ural do Kurganské oblasti. Úřady však předvádějí svůj obvyklý přístup k lidem. Začalo to už při stavbě přehrady. Na varování nezávislého experta nereagovaly a raději ho vyměnily za poslušného.

Pak úředníci prohlásí, že přehrada vydrží všechno. Poté, co se voda dala do pohybu, nabízí obětem mizivé odškodné. Přirozeně tak vznikly předpoklady pro vzpouru postižených obyvatel. Ale ruská vzpoura je nesmyslná, protože vždy směřuje stranou, nikoli ke kořenu problému. Stejní lidé před třemi týdny volili Putina.

Stejní lidé si nemohou nebo nechtějí uvědomit, že Putinovi na nich nezáleží, protože žádná moc nebude respektovat lid zbavený důstojnosti, natož kremelská banditská moc.

Tito lidé nechtějí pochopit ani základní věci. Putin posílá do regionu gubernátora z cizího regionu. Gubernátora, který nemá k tomuto regionu žádné vazby a nemá k těmto lidem žádný vztah. To znamená, že vláda nedůvěřuje ani místnímu vládci a posílá tam svého „bojara“. Ten přijde k lidem postiženým povodněmi a hrubě požaduje, aby si jeho „voliči“ přestali stěžovat na chaos, který provází přírodní katastrofu.

Vysvětlení je velmi jednoduché. Zbabělá a zlodějská moc se těchto lidí bojí víc než oni jí. Jenže moc zná své poddané velmi dobře. Prokurátor Ruslan Medveděv, který byl do regionu vyslán, aby dohlížel na dodržování zákonů, lidi okamžitě zastrašuje a zbavuje je práva protestovat. Uvědomuje si, že stačí zastrašit jednoho a ostatní budou zastrašeni rovněž.

A kdo je tento prokurátor? Je to bývalý prokurátor Amurské oblasti, který proslul krytím zlodějů a zkorumpovaných úředníků na kosmodromu Vostočnyj. Když jsem byl na kosmodromu, měl jsem možnost se s tímto darebákem přímo utkat, a to natolik, že i místní soud konstatoval nezákonnost jeho jednání. Ale tento darebák pluje stále na povrchu jako nezničitelné a nepotopitelné plavidlo. A to i přes mé osobní výzvy v médiích a u generálního prokurátora Ruska. Podle všeho tento loajální a podlý Ruslan totiž dobře slouží zkorumpovaným ruským úřadům.

Co je však charakteristické. Několik dní bylo upozornění oblastní prokuratury na nepřípustnost nepovolených protestů volně dostupné na jeho webových stránkách. Nyní tam již není. Jak tomu máme rozumět? Nejjednodušší odpověď na tuto otázku se nabízí sama. Oblastní prokuratura se nachází v sousedství oblastního cirkusu. Možná jde o vzájemnou výměnu zkušeností a dovedností.

Reálnější je však jiná věc. Ať už je tento darebák jakýkoli, všemu dokonale rozumí. A má strach. Bojí se, že ho voda zničí. A co ti lidé? Stále mlčí. Bojí se úřadů, bojí se loupežníků z vlastních řad. Ani se nechtějí evakuovat. Ze strachu, že přijdou o ledničku nebo pračku, které jsou pro ně cennější než život. A dělají si zásoby vody. Vždyť úřady ani nemohou zaručit to, že lidem dodají kvalitní pitnou vodu.

Možná za všechno opravdu může voda. Studená i teplá, čistá i špinavá. Avšak hlavně asi „oheň“, který některým lidem zcela spálil mozky.

Autor je ruský podnikatel žijící v České republice.

Přečtěte celý článek