Utýraného muže měli uvařit a krmit jím prasata. Svědci soudu v Pardubicích popsali podezřelé

před 5 dny 29

Svědek předtím požádal soud o konání svého výslechu bez přítomnosti Pavla J., protože se ho prý bojí a jeho přítomnost ho stresuje, čemuž soud nevyhověl. Odsouzený muž také při výslechu uvedl, že se mu s úmrtím poškozeného sám spoluobžalovaný svěřil.

K TÉMATU: Kriminalisté obvinili z vraždy staršího muže z jihu Čech. O víkendu měl zabít svou družku

„Řekl, že prý přivezli nějakého kluka z Brna, že na něj ve sklepě (v Pohodlí na Svitavsku, pozn. red.) zapomněli a že zemřel. Řekl, že ho uvařili jako kuře, část dali prasatům a část rozvezli po okolí,“ vypověděl v úterý svědek. Obžalovaného Pavla J. popsal jako rozdvojenou osobnost, která se prý dokáže chovat normálně, bavit se na úrovni, ale jak přepne, je agresivní.

Před ním soud předvolal například Lukáše G., který obývá dům v Lubné na Svitavsku. Tam podle spisu dvojice obžalovaných uneseného mladíka zavezla z Brněnska nejdříve. Ve sklepení ho údajně bili a mučili, převážně Pavel J.

„Popíjeli jsme. Poté mi volal Pavel, že se staví a že veze bordel. Přijel s Alexandrem G. a s tím klukem. Nacouvali dozadu. Dlouho nikdo nešel, tak jsem se šel podívat. Vedli ho z auta. Neměl tričko a měl pytel nebo něco přes hlavu. Pavel říkal, že za chvíli odjedou,“ vypověděl před soudem Lukáš G., který je obviněný z některých skutků souvisejících s případem.

Pak asi po čtvrthodině oba obžalovaní podle něj přišli na verandu, již ale bez uneseného mladíka. Pavel J. měl následně říct, že za chvíli odjedou. „Při popíjení chodili do sklepa a zpátky. Muže jsem neslyšel, ale zaslechl jsem strunovku, pravděpodobně z vedlejších prostor domu. Po vstupu do sklepa jsem viděl toho kluka připoutaného. Pavlovi jsem pak šel pomoct vytáhnout ho ven ze sklepa. Byl zabalený do celty jako bonbon, hýbal se a něco mumlal,“ vypověděl Lukáš G. s tím, že oba obžalovaní pak zabaleného mladíka naložili do stejného auta a odjeli.

Další obžalovaný nechtěl vypovídat před soudem

Druhý obžalovaný, Alexandr G., požádal už v pondělí soud o konání hlavního líčení bez své přítomnosti, čemuž soud vyhověl. Jeho obhájkyně Alena Podhorná uvedla, že se už dříve poškozeným písemně omluvil: „Považuje to za svoji osobní a životní prohru, je si vědom toho, co v podstatě udělal. Svého jednání velmi lituje. Byl to právě on, kdo se první přiznal, i když ne v celém rozsahu, a udal Pavla J., kterého se bál, protože ten mu prý usiloval o život. Také ho prý trápily noční můry, proto se svěřil několika lidem.“

Částečně se doznal, ovšem nesouhlasí s tím, že by jednali společně po vzájemné dohodě s rozmyslem poškozeného usmrtit, doplnila advokátka.

Soud v úterý také postupně promítal některé videozáznamy rekonstrukcí z míst činu, ovšem nepřipustil jejich natáčení v jednací síni. Na nich Alexandr G. popisoval část toho, co se odehrálo v jednom z osudných domů. „Velmi úzce spolupracoval, což je vlastně doloženo jednak tedy jeho výpovědí, ale také tím, že se aktivně podílel na rekonstrukci,“ popsala obhájkyně.

V dalších dnech soud také plánuje vyslechnout znalce. Ti by se měli vyjádřit jednak k osobnostem obžalovaných a také k tomu, jaké útrapy musel poškozený před smrtí zažít.

Padnout mohou výjimečné tresty

Pavel J. a Alexandr G. podle obžaloby v červenci roku 2022 unesli tehdy sedmadvacetiletého R.H., a to kvůli údajnému dluhu a odcizení drog. Na Brněnsku ho přepadli, naložili do auta a odvezli na Svitavsko. Nejprve ve sklepě domu Lukáše G. v Lubné na Svitavsku ho svázali a několik hodin bili a mučili i s použitím různých nástrojů, například elektrické strunové sekačky.

Pak ho svázali do kozelce, bezvládného a zabaleného do plachty ho přenesli do kufru auta a odvezli do sklepa domu v Pohodlí na Svitavsku. Tam ho při teplotě okolo 16 stupňů Celsia drželi tři až pět dní přivázaného za ruce řetězy k traverze a stále bili. Když upadl do bezvědomí, přenesli ho do koupelny, umyli, oblékli a posadili na gauč v obývacím pokoji. Tam mu podali lék Questax.

Když ráno zjistili, že je mrtvý, zosnovali plán, jak se těla zbavit. Rozhodli se jej uvařit. Nejprve obžalovaný Alexandr G. oddělil sekerou část nohy nad kotníkem, kterou uvařili, aby zjistili, jak dlouho trvá, než se oddělí maso od kosti. Pak vynesli bezvládné tělo na dvůr, kde ho vložili do kovového sudu a zalili vodou. Tam ho několik hodin vařili, pak oddělili tkáně od kostí. Kosti rozdrtili, spálili a rozvezli po okolí, kdežto měkké části převezli na hnojiště u Boru u Skutče.

„Co se týče způsobu likvidace těla, s ničím podobným jsem se v životě ještě nesetkala,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová. Obžalovaní pak podle spisu uklidili všechny místnosti domu, ve kterém s poškozeným manipulovali. Pokoje vybílili a dům kompletně vystříkali dezinfekcí. Tím se snažili zamést stopy. „Po tom způsobu likvidace se žádná část těla nenalezla,“ dodala Faltusová. V pondělí navrhla uložit Pavlu J. výjimečný trest 30 let vězení a Alexandru G. 25 let vězení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ve Štětí napadl zednickým kladivem své známé. Byla to nešťastná náhoda, kál se muž u soudu

Přečtěte celý článek