Lipavský: Maďarskou vládu bych politickým spojencem nenazval. Zmínil její postoj k Ukrajině

před 1 týden 26

„Maďarskou vládu bych nenazýval spojencem českého kabinetu. Záleží však na tom, co myslíme spojencem. V NATO nazýváme spojenci všechny partnery. V každém případě se s Maďarskem snažíme navázat korektní vztahy a diskutovat o všech důležitých otázkách,“ uvedl šéf české diplomacie pro web 444. Konstatoval rovněž, že za největší současnou hrozbu pro evropskou bezpečnost považuje ruský imperialismus a připomněl také českou iniciativu na dodávku munice pro Ukrajinu, ke které se však Maďarsko nepřipojilo.

ČTĚTE TAKÉ: Zvrat v korupční kauze německého poslance Bystroně: Dostával „balíčky“. Přiblížil i obsah

Dodal zároveň, že si není vědom porušení důvěry v obranné alianci. „Musíme si uvědomit, že ne o všech otázkách bezpečnostní politiky se rozhoduje na platformě NATO a Evropské unie,“ sdělil Lipavský.

I přes rozdílné postoje vlád k některým tématům však podle ministra existence Visegrádské čtyřky ohrožená není. „V4 zůstává, je to důležitá platforma pro dialog,“ sdělil na tiskové konferenci šéf české diplomacie. Podle něj je uskupení důležité v tom, že poskytuje místo, kde se státy mohou bavit o otázkách jako je migrace nebo obchod, které se týkají všech členů skupiny.

Pro maďarský web ale dodal, že by se podle něj V4 měla vrátit k původním hodnotám, které její členové vyznávali při založení formátu. „Zakladatelé V4 ji formovali nejen jako prostředek praktické spolupráce, ale také jako společenství států, které vyznávají určité hodnoty. Odmítali nacionalismus, xenofobii a místní spory. Myslím, že bychom se nyní měli více zaměřit na tyto hodnoty,“ sdělil šéf resortu zahraničí.

Česká vláda se s maďarskou neshodne zejména v přístupu k válce na Ukrajině. „Jsme přesvědčeni, že musíme Ukrajinu politicky i vojensky podpořit. Je to v našem vlastním zájmu,“ uvedl ministr během přednášky na budapešťské Univerzitě Ludovika. Maďarsko je dlouhodobě proti dodávkám zbraní, protože podle šéfa maďarské diplomacie Pétera Szijjártóa prodlužují konflikt. Na tiskové konferenci po jednání s Lipavským jeho protějšek opět zmínil nutnost hovořit o míru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na válku na Ukrajině se připravují i ženy v Zakarpatské oblasti

Přečtěte celý článek