Lipavský: V zájmu Evropy je, aby se Ukrajina ubránila ruské agresi

před 1 týden 28

foto Český ministr zahraničí Jan Lipavský (druhý zleva) při jednání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem (vpravo) v Budapešti, 26. dubna 2024.

Budapešť - Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

Česko a Maďarsko se výrazně liší v názorech na příčiny ruské agrese na Ukrajině i na formy podpory napadené země. Zatímco Česká republika poskytuje i vojenskou pomoc, Maďarsko takový postoj nesdílí.

Česko bude Ukrajinu v jejím legitimním boji proti ruskému agresorovi podporovat tak dlouho, jak to bude nutné, řekl Lipavský. Je podle něj v zájmu Evropy a její bezpečnosti, aby se Ukrajina ubránila a aby byla schopna obnovit svoji územní celistvost a kontrolu nad mezinárodně uznávanými hranicemi. Český ministr to považuje nejen za realistické, ale i za nutné, nemá-li být Rusko do budoucna ještě větším ohrožením než nyní. Překreslování hranic v Evropě silou by podle Lipavského mělo nedozírné důsledky pro mezinárodní řád, stabilitu a prosperitu.

Pro evropskou bezpečnost podle českého ministra nikdo nedělá tolik, jako Ukrajinci. Lipavský zopakoval, že Česko podporuje desetibodový mírový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který považuje za jediný realistický způsob ukončení války. Rusko podle šéfa české diplomacie porušuje všechny základní bezpečnostní zásady.

Americký prezident Joe Biden ve středu po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu korun) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Zatímco česká vláda rozhodnutí ocenila, Szijjártó prohlásil, že jej musí hodnotit američtí občané.

"V listopadu budou mít možnost říct, jakou budoucnost si představují pro Spojené státy, a tím pádem řeknou, jakou budoucnost z hlediska války nebo míru přejí světu. Doufám, že jejich rozhodnutí se přikloní k míru a ne k eskalaci války," poznamenal maďarský ministr s poukazem na listopadové prezidentské volby v USA, v nichž se téměř jistě utkají exprezident Donald Trump a současná hlava státu Joe Biden.

Szijjártó poznamenal, že maďarský postoj k rusko-ukrajinskému konfliktu je známý - Budapešť nikdy nedodávala na Ukrajinu zbraně, neboť takové dodávky prodlužují válku. Maďarský ministr přitom opět hovořil o nutnosti jednání o míru.

Ukrajina podle Lipavského musí být suverénním aktérem, který bude promlouvat do mírového uspořádání. "Pokud bychom měli špatný mír v Evropě, jenom jím budeme dále živit agresora," dodal český ministr.

Přečtěte celý článek