Lipavský: Zlepšování podmínek v cizině je ze strany ČR investicí do bezpečnosti

před 1 týden 27

foto První Národní rozvojový den na ministerstvu zahraničí, 25. dubna 2024, Praha. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Praha - Zlepšování podmínek v zahraničí je ze strany Česka nejen projevem dobré vůle, ale také investicí do vlastní bezpečnosti a prosperity. Na zahájení dnešního Národního rozvojového dne to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Také podle prezidenta Petra Pavla, který se akce zúčastnil, by Česko mělo převzít svůj díl odpovědnosti jak z dobré vůle, tak v zájmu zachování vlastní bezpečnosti před krizemi, které mají potenciál překonávat hranice a ovlivnit bezpečnost a prosperitu ČR.

Globální krize jako pandemie, klimatická změna nebo válka na Ukrajině jsou podle Pavla událostmi, které proměňují mezinárodní prostředí a v propojeném světě mají vliv na životy všech. Investice do rozvojové a transformační pomoci podle něj mají potenciál předcházet krizím nebo je aspoň mírnit. Rozvojové a humanitární aktivity jsou podle něj celospolečenským tématem. "Češi ve sbírkách prokazují, že jim pomoc druhým není lhostejná," řekl prezident ve svém úvodním projevu k Národnímu rozvojovému dni. Připomněl pomoc Ukrajině, zejména pak ukrajinským uprchlíkům na českém území, kde byla podle něj vlna solidarity mimořádná.

Česko má dlouholetou tradici solidárního zahraničního působení a hraje aktivní roli ve vytváření stability v různých regionech světa, řekl Lipavský. Jako příklad zmínil dlouholeté partnerství s Bosnou a Hercegovinou, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou. "Naší přidanou hodnotou jsou transformační zkušenosti, dlouholetá lidskoprávní tradice a také schopnost navazování partnerství napříč různými sektory," poznamenal ministr.

ČR podle Lipavského dokáže stále více ovlivňovat evropskou rozvojovou politiku, patří podle něj k hlavním podporovatelům prevence a snižování rizika katastrof v evropské i globální humanitární politice, pomohla také v Evropské unii prosadit lidskoprávní sankční mechanismus. Dnešní akce má podle ministra dát najevo, že humanitární, rozvojová a transformační pomoc je nedílnou součástí zahraniční politiky.

Česko poskytuje humanitární pomoc například zemím postiženým přírodními katastrofami nebo válečnými konflikty. V zahraničí pomáhají i české neziskové organizace, univerzity a firmy, třeba společnost Člověk v tísni, organizace ADRA ČR nebo Charita ČR.

Přečtěte celý článek