Když loni v září prosadila vláda ve Walesu snížení rychlosti v obcích na 20 mil za hodinu (32 kilometrů za hodinu), mluvila o nejvýznamnější změně za čtvrt století velšské samosprávy. Ministerstvo dopravy monitorovalo provoz a výsledky si pochvaluje.

Praha 15:02 1. března 2024

ilustrační foto

ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ministerstvu dopravy po dobu pěti měsíců nechalo monitorovat rychlost v devíti obcích. Změřilo miliony aut. A došlo k závěru, že ne všichni řidiči se omezením rychlosti řídí, ale i tak průměrná rychlost obcích poklesla zhruba o šest kilometrů za hodinu.

VIDEO: Řidič se proháněl po dálnici D7 rychlostí 237 kilometrů v hodině. Hrozí mu pokuta a zákaz řízení

Číst článek

Auta stále nejezdí nařízenou třicítkou, ale jezdí pomaleji než dříve. A to byl podle ministerstva dopravy ve Walesu cíl. Když se snižování rychlosti loni ve Walesu zavádělo, tak vláda tvrdila, že nečeká, že všichni motoristé opravdu začnou jezdit pomaleji, ale každé snížení rychlosti se prý počítá. Ale nutno říci, že zpráva nezmiňuje, jestli řidiči, co omezení rychlosti překročili, dostali pokutu nebo ne.

Argumentů pro snížení rychlosti v obcích bylo mnoho. Kromě snížení emisí, má tento krok vést ke snížení počtu nehod, protože denně na britských silnicích zemře pět lidí. A podle velšského ministerstva dopravy platí, čím nižší rychlost, tím nižší riziko nehody a tím menší následky té nehody.

Změna vyvolala opravdu bouřlivé reakce řidičů i politické opozice. I přes ně ale ve Walesu už od září minulého roku platí. Zatím omezená rychlost na 32 km v hodinu v obcích platí jenom ve Walesu a žádná jiná část Spojeného království se k podobnému omezení nechystá.

Jaromír Marek

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Nejvyšší čas na mír, vyzval Rusko Guterres a desítky zemí. Von der Leyenová dorazila do Kyjeva

  2. Řidič ‚velmi pravděpodobně‘ úmyslně najel do lidí ve Štětíně. Zraněných je nejméně 19, nejde o terorismus

  3. V Česku znovu padaly teplotní rekordy. O víkendu má pršet a může se objevit i déšť se saharským pískem

  4. Stovky minimozečků v Petriho miskách. Vědci z Brna na nich sledují vývoj Alzheimerovy choroby

  5. Narovnání práv stejnopohlavních párů? Dali jsme jim 95 procent, říká poslankyně Válková z hnutí ANO

  6. ONLINE: Před hřbitovem, kde je pohřbený Navalnyj, truchlící lidé stále stojí frontu

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme