Účast v ruských volbách již přesáhla 50 procent, píše TASS

před 1 měsíc 32

foto Lidé u ruských prezidentských voleb v Petrohradě, 16. března 2024.

Moskva - Přes 50 procent voličů hlasovalo zatím podle aktualizovaných údajů v třídenních ruských prezidentských volbách, které dnes pokračují druhým dnem, uvedla ústřední volební komise. Podle tiskové agentury TASS jde o údaj k 16:20 moskevského času (14:20 SEČ). Hlasování skončí v neděli, přičemž se očekává, že si v něm zajistí již pátý mandát současný vládce Kremlu Vladimir Putin.

Předsedkyně ústřední volební komise Ella Pamfilovová uvedla, že ve 29 volebních místnostech nacházejících se ve 20 ruských regionech byly v pátek a dnes zaznamenány snahy o narušení voleb. Jednalo se především o polití volebních uren barevnými tekutinami či snahy urny zapálit, dodala Pamfilovová. Podle ní byly útoky podniknuty na pokyny z Ukrajiny či některých dalších evropských zemí.

Volební komise na Krymu, který Rusko okupuje, již dříve oznámila, že po dvou případech poškození volebních uren zelenou barvou zavedla další bezpečnostní opatření. "Aby nikdo nemohl poškodit a ovlivnit vůli obyvatel Krymu, bylo rozhodnuto, že policisté budou mít možnost prohlížet všechny velké tašky a balíčky, s nimiž voliči do místnosti přijdou," sdělila komise. Voliči také nebudou smět k urnám přistupovat s nápoji.

Ukrajinský Krymský poloostrov Moskva nelegálně anektovala v roce 2014. K incidentům s barvou ve volebních místnostech došlo v Simferopolu a v Jaltě.

Ruský režim podle zahraničních médií usiluje o vysokou účast, která by legitimizovala další Putinovo působení v úřadě a ukázala jednotu národa, který se kvůli ruské invazi na Ukrajinu ocitá ve stále větší mezinárodní izolaci.

Odevzdat svůj hlas k volebním urnám přišlo zatím 51,77 procenta voličů, uvedl podle agentury TASS místopředseda ústřední volební komise Nikolaj Bulajev. TASS upozorňuje, že tento údaj nezahrnuje voliče, kteří podobně jako prezident Putin využili možnosti elektronického hlasování.

Volební komise uvádí, že v Rusku je více než 112 milionů oprávněných voličů, mezi něž ruské úřady počítají i občany Ruskem okupovaných ukrajinských území. Další téměř dva miliony Rusů žijí v zahraničí. V první den voleb v pátek hlasovaly elektronicky více než čtyři miliony lidí; celkem se přitom k elektronickému hlasování na federální platformě přihlásilo 4,76 milionu voličů.

Ruská vládní strana oznámila, že čelí rozsáhlému kyberútoku

Ruská vládnoucí strana Jednotné Rusko oznámila, že její internetové služby se staly terčem rozsáhlého kybernetického útoku DDoS. V Rusku druhým dnem pokračují prezidentské volby, při kterých část voličů může využít elektronickou formu hlasování. Incident stranu přiměly odstavit veškerou svou nekritickou digitální infrastrukturu. Na odrážení útoku podle tiskové agentury TASS pracují IT specialisté strany i pracovníci úřadu Roskomnadzor, který má mimo jiné na starosti dohled na telekomunikace a informační technologie.

Podstatou útoku DDoS je systematické zahlcování cílového serveru velkým počtem dotazů, které jej vyřadí z provozu. Jaká hackerská skupina za dnešním útokem stojí, není zatím jasné.

Prezident Putin, který při absenci výraznějších protikandidátů podle všeobecného očekávání hlasování vyhraje, již dříve obvinil Ukrajinu ze snahy destabilizovat situaci v období voleb. Páteční první den třídenních voleb mimo jiné provázely ukrajinské útoky na ukrajinských územích okupovaných Ruskem i v příhraniční ruské Belgorodské oblasti. Putin, na jehož příkaz před více než dvěma roky začala ruská invaze na Ukrajinu, prohlásil, že ukrajinské akce nezůstanou bez odplaty.

Šéf kybernetického oddělení ukrajinské tajné služby SBU Illja Vitjuk podle serveru Ukrajinska pravda v pátek uvedl, že od začátku ruské invaze v roce 2022 odrazila SBU téměř 10.000 ruských kyberútoků, z toho většinu v prvotních fázích. Ruské tajné služby své agresivní působení v kyberprostoru zintenzivní, varoval Vitjuk; zároveň připustil, že SBU provádí v kyberprostoru své vlastní operace. K dnešnímu útoku na Jednotné Rusko se Ukrajina nepřihlásila.

Přečtěte celý článek