Macron: Evropa je smrtelná, musí posílit obranu i zbrojní produkci

před 1 týden 27

foto Ilustrační foto - Francouzský prezident Emmanuel Macron při projevu na pařížské Sorbonně, 25. dubna 2024. POOL PHOTO

Paříž - Evropa musí posílit svou obranu a více sázet na vlastní zbrojní produkci, aby lépe čelila globálním bezpečnostním hrozbám, na něž není v současnosti připravena. Prohlásil to dnes francouzský prezident Emmanuel Macron, který v projevu na pařížské Sorbonně mluvil o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. Chce také vytvoření evropské obranné akademie nebo koordinaci boje proti kybernetickým hrozbám.

"Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní," řekl Macron s odkazem na ruskou hrozbu a blízkovýchodní konflikt.

Evropská unie se od předloňského začátku ruské invaze na Ukrajinu snaží navýšit výrobu zbraní a munice, která však stále nestačí k rychlému zásobování Kyjeva a současnému doplňování vlastních obranných zásob unijních zemí. Macron patří v rámci EU k hlavním zastáncům nákupů od evropských výrobců, což zopakoval i v dnešním projevu.

Evropa se podle něho nemůže spoléhat na USA, pro něž není evropská bezpečnost prioritou. Washington se stará především o dvě věci, o svou vlastní budoucnost a o výzvu představovanou Čínou, řekl Macron.

Francouzský vůdce mluvil také o nutnosti posílit konkurenceschopnost evropských firem a zbavit se závislosti na klíčových surovinách dovážených z mimoevropských zemí v čele s Čínou. EU v tomto směru udělala v posledních letech důležité kroky a musí v nich pokračovat, uvedl.

Přečtěte celý článek