„Mafiáni nosí Gucci.“ Švédská vláda si chce posvítit na osoby oblečené do padělků známých značek

před 2 měsíce 74

V rámci boje proti organizovanému zločinu se švédská vláda rozhodla zřídit takzvané bezpečnostní zóny, kde bude policie moci i bez podezření na spáchání trestného činu kontrolovat osoby, prohledávat vozidla nebo určitou oblast. Vodítkem jí má být přitom mimo jiné specifický styl oblékání členů gangů, kteří jsou věrni „určitým značkám“.

„Ne všichni, kteří nosí kopie kšiltovek Gucci, jsou členy kriminálních gangů, ale hodně z nich je nosí,“ řekl ve čtvrtek Martin Melin, mluvčí vládních Liberálů pro policejní oblast. Podle něj je s členstvím ve zločineckých organizacích spojen určitý styl oblékání. „Policie má velmi dobrou představu o tom, jak se zločinci z gangů oblékají a chovají a čím se liší od spořádaných mladých lidí,“ dodal.

Zákon, který umožňuje kontrolovat i děti, by mohl začít platit na konci března. Ministr spravedlnosti Gunnar Strömmer vidí v posílení policejních pravomocí při pátrání po střelných zbraních a výbušninách východisko ze současné vlny násilí. Ta je vyvolána několik let trvající válkou mezi gangy. „Méně omezující opatření nejsou dostatečná,“ vysvětlil při představování návrhu zákona.

Bezpečnostní zóny budou moci být vyhlášeny v oblastech se zřejmým rizikem vzniku otevřeného konfliktu s použitím střelným zbraní nebo výbušnin. Policie se v této souvislosti může spolehnout na zpravodajské informace a tipy, ale základem pro zásah může být i „neobvyklé chování nebo specifický styl oblékání“. Zatímco policie nebo Švédská národní rada pro prevenci kriminality zákon vítají, proti jsou zástupci levicové opozice i lidskoprávních institucí.

Argumentují diskriminací, prohlubováním sociální segregace a ztrátou důvěry v policii ze strany spořádaných obyvatel vyloučených lokalit. Zastánci zákona jsou ale přesvědčeni, že právě oni kriminalitou gangů trpí nejvíce, a kvůli nim je důležité se zločinci bojovat. Co se týká množství těžkých násilných trestných činů, v porovnání se sousedními zeměmi Švédsko vyčnívá.

Případů střelby s následkem smrti mělo loni devětkrát víc než Finsko, Norsko a Dánsko dohromady. Nejvyšší v historii země byl počet výbuchů. Švédská vláda se ve svém zatím posledním opatření pro potírání gangů inspirovala Dánskem, kde podobný zákon začal platit před 20 lety. Od té doby se tam střílí méně, ale není jasné, do jaké míry je to zásluhou bezpečnostních zón.

Přečtěte celý článek