Maláčová o penzích: Armagedon nepřijde. Skočit do postelí a plodit děti ale nestačí, říká Hampl

před 1 týden 37

„Na stárnutí populace je potřeba se připravit,“ podotkla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM). „Každý si to uvědomuje, na druhou stranu já nemám ráda strašení, že přijde Armagedon, protože budeme platit o tři procenta HDP na důchody více,“ uvedla Maláčová. Podotkla, že stejné procento vydává Rakousko nebo Polsko a jejich veřejné rozpočty se nehroutí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ANO urazilo celý stát, míní o schůzce k důchodům Schmarcz. Správný krok, oponoval Kulidakis

Podobně to vidí i předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. „Bavíme se prostě o číslech, která jsou celkem dobře spočítatelná. Je to spíš o tom, jak kalibrovat včas systém, aby to nejhorší nenastalo. Není to Armagedon, v nejhorším případě se může stát, že důchodový systém bude natolik finančně neudržitelný a bude o tolik vytlačovat a snižovat všechny jiné výdaje ve veřejném sektoru, že všichni ostatní budou nespokojeni,“ uvedl Hampl.

Parametrické úpravy ve věku odchodu do důchodu jsou podle něj nejvíce akceptovatelné ze všech. „Myslím, že je to celkem realistické právě vzhledem k tomu, jak moc se změnila očekávaná doba dožití, ale i vzhledem k tomu, jak moc se změnila očekávaná doba dožití ve zdraví. Za 10 až 15 let se o věku odchodu do důchodu budeme bavit úplně jinak než dneska,“ míní Hampl.

Lidovci přišli s nápadem, že by lidé bez dětí nad 35 let měli odvádět vyšší sociální pojištění, z něhož se hradí penze, a naopak lidem se dvěma a více dětmi by podle jejich návrhu odvody měly klesnout. Podle Maláčové je to nesmysl. „Jsme v době, kdy velká část lidí je nedobrovolně bezdětná, takže je budeme trestat? To, že zplodím děti, neznamená, že se podílím na jejich výchově. Strašně by mě zajímalo, jak by to KDU-ČSL v tom důchodovém systému chtěla ošetřit,“ tvrdí exministryně.

O nápadu lidovců pochybuje i Hampl. „I kdybychom všichni skočili do postelí a začali ve velkém dělat děti, což je v této zemi velmi nepravděpodobné, protože to je kulturní záležitost, tak ani tak ten problém už nemůžeme vyřešit,“ sdělil Hampl.

Přečtěte celý článek