Papež ze zdravotních důvodů odřekl účast na procesí u Kolosea. Sepsal zamyšlení, kde zmínil oběti války

před 2 týdny 45

Papež František večer na Velký pátek, odřekl svou účast na křížové cestě u římského Kolosea. Oznámil to Vatikán, podle kterého chce sedmaosmdesátiletý papež chránit své zdraví. V zamyšlení, jež se čtou při obřadu, papež zmínil utrpení obětí válek či nenávist na internetu.

Vatikán 23:38 29. března 2024

Papež František při novoroční mši

František už více než měsíc s přestávkami trpí zánětem průdušek a chřipkou, což ho vedlo k omezení veřejných vystoupení, zrušení některých setkání a návštěvě římské nemocnice kvůli lékařským kontrolám | Foto: Remo Casilli | Zdroj: Reuters

Papež František poprvé od nástupu do čela katolické církve sám sepsal rozjímání, která se obvykle čtou na Velký pátek při křížové cestě, skrze kterou si katolíci připomínají příběh odsouzení a ukřižování Ježíše Krista. V souboru krátkých textů se papež obrací na Ježíše se svými duchovními strastmi, modlitbami a zmínkami problémů současné doby.

Halík: S Ruskem nemůžeme jednoduše sednout za stůl, protože porušuje všechny dohody

Číst článek

„Ježíši, i my si neseme každý svůj kříž, který je někdy velmi těžký,“ uvedl papež, který pak vyjmenoval strasti, jako například nemoci, nehody, ztrátu bližního či nezaměstnanost.

Při šestém zastavení papež poukazuje na mnohé lidi, kteří podle příběhu z Bible přihlíželi, jak Ježíš nese svůj kříž, a při tom ho odsuzují. „A to se děje i dnes, pane, a není k tomu zapotřebí ani morbidní procesí – pro nadávky a vynášení soudů stačí klávesnice,“ řekl papež.

Vedle toho vyzdvihuje postavu Veroniky, která se podle příběhu prodrala davem a utřela Ježíšovi tvář. „Nenadává – nalézá slitování. Jde proti proudu, sama, s odvahou soucitu,“ uvedl papež v textu, který distribuoval Vatikán novinářům.

Při osmém zastavení papež připomíná ženy, které Ježíše doprovázely na jeho poslední cestě. V zamyšlení papež připomíná, že ženy stále čelí násilí a urážkám. „Jak reaguji na šílenosti války, na obličeje dětí, které se již neumí usmívat, na matky, které je vidí podvyživené a hladové a které už nemají slzy k prolití,“ uvedl papež. Pak vyzval k modlitbám za ty, kteří trpí válečnými konflikty.

Arcibiskup Graubner: Jsme zaměření na přítomnost. Chybí nám zodpovědný pohled do budoucnosti

Číst článek

Ježíšův příběh je ve znamení naděje, připomíná papež, podle kterého utrpení nemá v přítomnosti Boha nikdy poslední slovo.

Procesí u Kolosea, kde se při zastávkách na křížové cestě čtou papežova zamyšlení, se v pátek večer František nezúčastnil, aby ochránil své zdraví, oznámil krátce před začátkem obřadu Vatikán. Velkopáteční mše ve Svatopetrské bazilice se však papež zúčastnil. Podle meteorologické služby italského vojenského letectva je v Římě teplota kolem 13 stupňů Celsia a neprší.

František už více než měsíc s přestávkami trpí zánětem průdušek a chřipkou, což ho vedlo k omezení veřejných vystoupení, zrušení některých setkání a návštěvě římské nemocnice kvůli lékařským kontrolám. V neděli by pak měl z lodžie Svatopetrské baziliky pronést žehnání Urbi et orbi, tedy Městu a světu.

ČTK

Přečtěte celý článek