Margaritě Simonjanové, Putinově hlásné troubě, hrozí deset let vězení za válečnou propagandu a navádění ke genocidě

před 1 měsíc 30

Ukrajinská bezpečnostní služba SBU zdokumentovala činnost jedné z předních ruských propagandistek Margarity Simonjanové a obvinila ji z válečné propagandy, genocidy a dalších zločinů. V případě, že se dostane před soud, jí hrozí až deset let za mřížemi.

„Simonjanoví vede mezinárodní hlásnou troubu Kremlu – televizní kanál RT a je součástí Putinova mediálního fondu. Podle vyšetřování byla jednou z prvních, která podporovala totální invazi do Ruské federace a válečné zločiny ruských okupantů,“ konstatuje ve svém prohlášení SBU.

Bezpečnostní služba Ukrajiny dlouhodobě sleduje a dokumentuje zločiny nejen ruských okupantů přímo na území Ukrajiny, ale i kremelských propagandistů, mezi nimiž patří přední místo právě Simonjanové.

„Mezi nově zdokumentované zločiny obviněných patří Simonjanovy veřejné výzvy k masovému vraždění ukrajinských dětí v prosinci 2023,“ popisuje její provinění SBU.

„Chci, aby všichni pochopili, že my tam nepotřebujeme nějakou spálenou zemi, máme dost půdy. Potřebujeme zachránit vlastní lidi, ty lidi, kteří tam zůstali s vymytými dušemi pokrytými špínou, kterou na duše Kyjev házel desítky let. Tyhle duše umyjeme a vyčistíme. A kdo se nechce nechat umýt, je špinavec, a špinavec, který se nechce umýt, bude mít nezáviděníhodný osud, ale měli by být odděleni od sebe, špinavci od těch, kteří jsou připraveni se umýt,“ prohlásila veřejně v ruské televizi Margarita Simonjanová.

Navíc podle zjištění rozvědky opakovaně vedla a ve svých pořadech stále vede kampaň za pokračování raketových a bombových útoků na civilní infrastrukturu Ukrajiny. „Tato postava pravidelně šíří vyprávění o Kremlu ve formě autorských příspěvků na jejím vlastním kanálu Telegram a ve vysílání ruských televizních kanálů,“ konstatuje SBU a připomíná, že se tak děje hlavně v televizním vysílání dalšího vrcholného propagandisty Vladimira Solovjova.

Na základě shromážděných důkazů vyšetřovatelé SBU veřejně informovali Simonjanovou o podezření ze spáchání následujících trestných činů: genocida, zasahování do územní celistvosti a nedotknutelnosti Ukrajiny, válečná propaganda, ospravedlnění, uznání za legitimní, popření ozbrojené agrese Ruské federace proti Ukrajině, glorifikace jejích účastníků.

„Vzhledem k tomu, že se pachatelka před spravedlností skrývá na území Ruské federace, jsou přijímána komplexní opatření k jejímu postavení před soud,“ naznačuje další postup SBU.

Přečtěte celý článek