Martina Sáblíková se může těšit na halu, děti na nové školky. ANO totiž modeluje EET 2.0

před 1 měsíc 45

GLOSA / Alena Schillerová hrdě oznámila, že ANO modeluje nový typ šmírovacího prostředku pro svého šéfa. Tedy pokud se opět dostane do vlády, což s ohledem na fakt, že volby budou až na podzim příštího roku, není vůbec jisté. Ale paní, která miluje svého šéfa a focení s pávy za státní peníze, měla s počty vždycky trochu potíže, tak ji nechytejme hned za slovíčko.

„Tento týden jsme se opět posunuli v modelování EET 2.0. Je skvělé, že díky novým technologiím to bude naprostá hračka. Brzy představíme podrobnosti. Co mohu prozradit už teď, že na něm znatelně vydělá všech 10,9 milionu obyvatel ČR. Vydržte to prosím ještě 20 měsíců,“ napsala rozjařeně exministryně financí, za jejíhož ministrování se do praxe dostala první vlna šmírování, tedy pardon, EET 1.0.

Při jeho zavádění mělo ANO a zvláště samo číslo 25085, které si od toho slibovalo přehled o všech konkurentech na trhu, velice velké oči. Dokonce tak velké, že hovořilo o částce 12,5 miliardy, kterou státní rozpočet získá. A přestože peníze byly ještě jen virtuální a takové i zůstaly, už se za ně plánovaly stavby školek, sportovišť a snad i oné pověstné rychlobruslařské haly pro Martinu Sáblíkovou.

Virtuálno, s nímž ANO vždy velice rádo operovalo, se proměnilo ve skutečno, a to bylo oproti očekáváním, ale zcela v intencích vyjádření skutečných ekonomů, naprosto odlišné. Čísla, která posléze zveřejnilo ministerstvo financí, totiž jasně ukázala, že se Schillerová a Babiš velmi výrazně přepočítali. Ze slibovaných 12,5 miliardy bylo inkaso v roce 2018 nakonec cca 4,2 miliardy u DPH a u daně z příjmů jen řádově stovky milionů. Další vlny zavádění tohoto šmírovacího softwaru naštěstí zastavila pandemie covidu. Jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré.

EET nepřineslo nic, jen z kapes obchodníků i zákazníků vytahalo zbytečné peníze. Spolu se zavedením EET vláda snížila sazbu DPH za stravovací služby. Hospodští si tento výnos ze snížení daní nechali a zároveň zvýšili ceny o 7–8 procent, aby touto cestou aspoň trochu kompenzovali náklady za zavedení registračních pokladen. Reálné tržby z pohostinství tak proti velkým očím ministerstva financí pod řízením Schillerové vzrostly jen o osm procent, tedy přibližně o třetinu, než „odbornice“ v křesle ministryně financí odhadovala. Podobná data vykazoval i maloobchod. Stát sice něco málo vydělal, ale stalo se tak hlavně kvůli zdražení, jež bylo zaváděním EET vyvoláno. Spotřebitelé platili vyšší ceny a hospodští i obchodníci pak z tohoto zdražení odvedli o něco vyšší daně. Jinak nic… Vlastně ještě něco. Kvůli EET se snížil počet restauračních zařízení i nejrůznějších obchodů, protože spousta podnikatelů na to prostě neměla. Buď finančně, nebo se nechtěla nechat ještě více šmírovat.

Je hezké, že paní Alena něco modeluje. Tedy pokud to jsou figurky z plastelíny nebo moduritu. Ty by mohla prodávat a výtěžek věnovat na charitu. Ale ať nemodeluje nic, co by snad jakkoliv mělo zasahovat do ekonomického fungování státu. To už předvedla a výsledky jejího mistrovství jsou patrné dosud.

V případě, že by po volbách ANO dostalo možnost vymodelovanou EET 2.0 opravdu zavést, se dá předpokládat, že by bylo doprovázeno i systémem Zaklekávání 2.0 či Foto s pávy 2.0 a dalšími vychytávkami. Ty by ovšem samozřejmě nezaváděla Alena Schillerová, ale mikromanažer proslulý zvláště sofistikovaným přístupem k technice, třeba k odesílání e-mailů.

Přečtěte celý článek