Masivní útok se blíží. Rusové se údajně připravují v létě zaútočit ve čtyřech směrech najednou

před 2 týdny 32

Ruské síly údajně plánují v létě zaútočit ve čtyřech směrech najednou. S odvoláním na ukrajinské a západní představitele to v sobotu napsal britský deník The Financial Times. Podle vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského se situace na východní frontě značně zhoršila, když Rusko po březnových prezidentských volbách zesílilo ofenzivu.

„Rusko se možná připravuje na rozsáhlý útok na konci jara nebo v létě v naději, že se zmocní dalších území v Doněcké, Chersonské, Luhanské a Záporožské oblasti. Úřady v Kyjevě se rovněž obávají, že Moskva možná plánuje útok na Charkov, druhé největší ukrajinské město na severovýchodě země,“ řekl britskému deníku jeden ze zdrojů, který zároveň upozornil, že hlavní úsilí Ruska se soustřeďuje kolem města Časiv Jar.

Pravděpodobně se bude jednat o důležitou bitvu

Časiv Jar leží asi deset kilometrů západně od Bachmutu a 50 kilometrů severně od Avdijivky, dvou měst, která Rusko dobylo loni v květnu a letos v únoru. Ruští vojáci se na oblast kolem Časiv Jaru podle ukrajinské armády zaměřují, jelikož ji považují za zásadní milník pro další postup.

Město se nachází na výšině, je výhodné pro obranu a poskytuje kontrolu nad okolím. Pokud se ho podaří ruským vojákům dobýt, budou mít možnost zahájit ofenzivu na Kosťantynivku, Družkovku, Kramatorsk a Slavjansk.

„Pravděpodobně se bude jednat o důležitou bitvu. Časiv Jar se nachází na výhodném kopci pro obranu. Pokud Rusko město dobude, může potenciálně zvýšit rychlost svého postupu hlouběji do Doněcké oblasti v rámci očekávané letní ofenzivy,“ popsal pro britský deník The Financial Times Rob Lee, vedoucí pracovník programu Eurasie v Institutu pro výzkum zahraniční politiky.

Dodal, že „okamžité zvýšení dodávek munice by se mohlo ukázat jako důležité“ pro ukrajinské síly.

Situace na východní frontě se značně zhoršila

Zpráva o možném ruském plánu na útok ve čtyřech směrech najednou přišla v době, kdy vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj na platformě Telegram přiznal, že situace na ukrajinské východní frontě se v posledních dnech výrazně zhoršila, když Rusko po březnových prezidentských volbách zesílilo ofenzivu.

Postup Rusům podle Syrského usnadňuje teplé a suché počasí, protože tanky mohou rychleji postupovat otevřenou krajinou. „Navzdory značným ztrátám nepřítel stupňuje své úsilí nasazováním nových obrněných jednotek, což vede k občasným taktickým úspěchům,“ napsal v sobotu Syrskyj. Velitel slíbil posílit nejvíce ohrožené oblasti. Navzdory zprávám médií o nedostatku munice na ukrajinské straně Syrskyj napsal, že „byly doplněny zásoby bezpilotních letounů všech typů, protitankových raket a přesunuty další rezervy sil a techniky“.

„Opět se objevila otázka dosažení technické převahy nad nepřítelem v oblasti špičkových zbraní,“ dodal Syrskyj s tím, že jen to Ukrajině umožní porazit početnějšího nepřítele a vytvořit podmínky pro převzetí strategické iniciativy. „Druhým závažným problémem je zkvalitnění výcviku vojenského personálu, zejména pěších jednotek, aby mohly co nejlépe využít všech možností vojenské techniky a západních zbraní,“ uzavřel vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil.

Syrskyj vystřídal Valerije Zalužného na pozici hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil letos v únoru. Předtím byl velitelem pozemních sil. Ve stejné době provedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj několik dalších personálních změn. Kyjev později oznámil, že Zalužnyj bude velvyslancem v Británii.

Ukrajina v pátek čelila 91 náletům a dvěma raketovým útokům, uvedlo dnes ráno velitelství ukrajinské armády. Letecké útoky směřovaly na obce Sumské, Charkovské, Doněcké a Záporožské oblasti. Ruská ofenziva míří zejména na Lyman a Bachmut, uvedla armáda. Kyjev se také přihlásil k leteckému útoku na 12 cílů, kde je soustředěn personál, zbraně a vojenské vybavení, a na čtyři nepřátelské protiletadlové raketové systémy.

Přečtěte celý článek