Máte dům nebo byt v Česku? Nedoplatíte se, musíte je povinně zrekonstruovat. Jinak s vámi nepěkně naloží

před 1 měsíc 68

Kdyby vám před pár lety někdo řekl, že váš dům nebo byt nevyhovují, jelikož nesplňují potřebnou energetickou efektivitu, a vy ho budete muset na své náklady rekonstruovat, zřejmě byste se mu vysmáli. Jde však o typický příklad něčeho, co si nedokážeme představit, a ono to nakonec stejně přijde.

Je to na spadnutí

Evropská unie je totiž v plnění svých klimatických cílů naprosto neúprosná, zejména pokud jde o ten největší, který se týká klimatické neutrality v roce 2050. Dnes už je naprosto jasné, že k tomu nebude stačit vyměnit vozy se spalovacími motory za elektrická auta, ale bude třeba přebudovat a zrenovovat veškerou infrastrukturu.

Pokud jste si mysleli, že se to dotkne pouze veřejných budov, jako jsou školy, úřady nebo těch komerčních v podobě nákupních center apod., byli jste na omylu. Ruku k dílu bude muset přiložit úplně každý a zajistit, aby jeho dům nebo byt splňoval alespoň energetickou třídu D, a to již v roce 2030.

Toto opatření přitom bylo na evropské úrovni již schváleno. Experti ale dle serveru Nordkurier varují před tím, že podobné nařízení může způsobit obrovské problémy. Bude třeba zrekonstruovat desítky milionů nemovitostí v celé Evropě, Českou republiku pochopitelně nevyjímaje. Když se dnes na jakémkoliv inzertním serveru podíváte, jak energeticky efektivní jsou české nemovitosti, zjistíte, že často spadají do té nejhorší kategorie G. A jednoduše bude nutné dosáhnout zlepšení.

Jak si to představují?

Absolutně to nechápu. Máme starý domek ze 30. let. Sousedi si podobný zateplili a udělali nová okna a od té doby tam mají všude plíseň. Teď to samé budou chtít od nás. Ale vždyť už víme, že je to nesmysl,” říká pan Miloš z Kladna.

Jenže do roku 2030 není zase tolik času, a pokud se teď všichni pustí do rekonstrukcí, asi si dovedete představit, jak to bude vypadat s cenami a především dostupností potřebných stavebních firem. Experti proto nechápavě kroutí hlavou a tvrdí, že něco takového je nedosažitelné bez toho, aby to způsobilo obrovské problémy, jejichž veškeré důsledky teď ani nedokážeme dohlédnout.

Čtěte také: Štědré dotace na fotovoltaiku pro rodinné domy budou nejspíš minulostí

Jsou tu obavy z toho, že toto nařízení spustí velkou nemovitostní krizi a náklady na ochranu klimatu plnou vahou dolehnou na bedra občanů. Ti sice budou moci získat nejrůznější dotace, ovšem je otázkou, zda budou při očekávatelně navýšených cenách stačit. Navíc řada rodinných domů v Česku dosáhne požadované úrovně jen velmi obtížně.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek