Medvědí česnek zaplavil Česko. Při sběru pozor na jedovatou záměnu

před 1 měsíc 35

Příroda se letos probudila o několik týdnů dříve, než bývá obvyklé. I proto lze na procházkách narazit i na jednoho z poslů jara – medvědí česnek. Bylina obsahující množství prospěšných látek zažívá v Česku v posledních dvaceti letech boom. Při sběru by si však lidé měli dát pozor na záměnu s jedovatými rostlinami. Zvláště s konvalinkou a ocúnem.

Jak rozeznat medvědí česnek. | Video: Petr Vaňous

Při přípravě velikonoční nádivky letos nemusela Michaela Holanová lovit z napěchované tašky, kterou si přivezla na svou lesní chatu nedaleko Hradce Králové, žádné sušené bylinky. Stačilo, aby z miniaturní kuchyňky vyšla ven a natrhala si hrst medvědího česneku. „Každý rok tu vyrostou lány česneku a vždy máme žně. Letos je to o něco dřív, ale to je dobře,“ řekla Holanová nad trsy byliny, u níž se jako doba růstu uvádí duben až červen.

Medvědí česnek je pro ni dobrým pomocníkem i při přípravě pomazánek či při grilování. „Výhodou je, že tu roste prostě všude. Při přípravě masa na gril tak stačí udělat pár kroků a hned mám lahodnou přísadu,“ doplnila Holanová.

Medvědí česnek je bylina obsahující vitamín C i další zdraví prospěšné látky:

Medvědí česnek se sbírá na jaře dřív, než odkvete.

Posel jara: Sbíráte ten pravý nebo ukrajinský? V Irsku se kradl, u nás je zdarma

Kurátorka botanické a mykologické sbírky Muzea východních Čech v Hradci Králové Věra Samková k bylině poznamenala, že její boom v Česku nastal v posledních dvaceti letech. „Je to u nás původní rostlina, která se vyskytuje v listnatých lesích na vlhkých, živinami bohatých půdách. V minulosti se používal především česnek setý, v posledních letech je oblíbený v české kuchyni i česnek medvědí,“ uvedla botanička.

Vyzvedla jeho životodárné účinky. „Mimo jiné má antibiotické, detoxikační a dezinfekční účinky i vysoký obsah vitamínu C. Složky obsažené v medvědím česneku podporují snižování krevního tlaku a snižování hladiny cholesterolu v krvi. Pomáhají také pročisťovat tělo a zlepšovat trávení, takže posilují imunitu a léčí žaludeční problémy i kožní neduhy,“ zmínila Samková. Dál by se však od této rostliny měli držet lidé, kteří mají problémy se žlučníkem.

Pozor na záměnu

Bioložka však také upozornila na možnou záměnu oblíbené byliny s jedovatými rostlinami. „Medvědí česnek mohou lidé snadno zaměnit za konvalinku či ocún. Zažila jsem i případ, kdy se na nás obrátila jedna rodina, že právě záměnou za ocún málem otrávila psa,“ zavzpomínala botanička.

Ocún je prudce jedovatá rostlina obsahující více než 20 alkaloidů, z nichž nejnebezpečnější je kolchicin a jeho deriváty. Příznaky otravy přicházejí několik hodin po požití. Jedná se o pálení a bolest v krku, nevolnost, zvracení, koliku či průjem. Později přichází i úzkost, křeče či obrna dýchání.

Pozor na trhání medvědího česneku v chráněných lokalitách i na jeho možnou záměnu s jedovatými rostlinami:

Medvědí česnek na Litoměřicku.

Češi hazardují při sběru medvědího česneku. Hrozí pokuta či otrava

Pokud si lidé zmýlí medvědí česnek s konvalinkou, pocítí příznaky jako nevolnost, zažívací potíže, závratě, křeče a nutkání k častějšímu močení.

Jak tedy medvědí česnek od jedovatých rostlin rozeznat? „Pokud list promneme v ruce, měl by být výrazně cítit česnekem,“ poradila Samková. Méně zkušení sběrači by měli sbírat medvědí česnek v rozkvětu, protože konvalinka má květy snadno odlišitelné a ocún kvete až na podzim.

Přečtěte celý článek