Medvědí krize na Slovensku pokračuje. Ochranář místo rozzuřené šelmy postřelil kolegu

před 3 týdny 29

Na Slovensku opět útočil medvěd. Aktéry incidentu se, jak napsal server noviny.sk, stali poblíž osady Kyslinky v CHKO Poľana dva zaměstnanci Státní ochrany přírody. Během zaškolování nového pracovníka se na ochranáře vyřítila podrážděná medvědice. Muži se nešťastnou náhodou připletli do cesty samici se dvěma mláďaty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Medvěd zranil dva lidi v Liptovském Mikuláši. Řádil v ulicích města, ukazují záběry

„Medvědice se měla rozběhnout a jeden ze zaměstnanců vystřelil,“ popsala průběh události policejní mluvčí Petra Kováčiková. Z nejasných příčin střela zasáhla mladšího z mužů do nohy.

Jelikož na místě incidentu nebyl telefonní signál, museli napadení dojít až k nejbližším domům, odkud si dokázali přivolat pomoc. Zraněný ochranář byl poté převezen do nemocnice v Banské Bystrici. Detaily incidentu odmítl postřelený muž komentovat.

„Hospitalizovaný je na oddělení úrazové chirurgie a jeho stav je stabilizovaný,“ upřesnila mluvčí nemocnice Ružena Maťašeje. Vyšetřování případu stále probíhá.

Do lesů nechodíme, říkají místní

Podle místních obyvatel je pobyt v okolních lesích nyní nebezpečný. „Do lesa raději nechodíme. Ani na hřiby, ani za turistikou. Je toho hodně,“ přiznala obavy jedna z obyvatelek z nedaleké obce Hrochoť. „Medvědi vylézají z brlohů a medvědice s mláďaty se začínají přibližovat k lidem,“ vysvětlil myslivec Dušan Malatinec s tím, že medvědi jsou po mírné zimě podráždění z nedostatku spánku.

Nebezpečná setkání s medvědy nejsou v oblasti Poľany vzácností. V srpnu 2019 medvědice vážně zranila fotografa, který v lesích fotil hmyz. Před dvěma lety medvěd napadl dvojici turistů. Jednoho kousl do ruky a druhému způsobil zlomeniny končetin a vážné poranění hlavy. Napadeným turistům tehdy nepomohl ani speciální sprej proti medvědům.

V reakci na přemnožené medvědy a množící se útoky uvažuje slovenská vláda o možnosti odstřelu šelem ve zvláštních půlkilometrových zónách okolo měst a vesnic. „Pokud se do této zóny dostane medvěd, je zřejmé, že výrazně ztratil plachost a zvyšuje se riziko střetu s člověkem. Bude-li se nacházet v této zóně, bude možné přistoupit k odstřelu bez správního řízení," odůvodnil koncem března návrh zákona slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba. Návrhem se slovenští zákonodárci nadále zabývají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Medvědí krize na Slovensku

Přečtěte celý článek