Medvědi ušatí hlásí jaro. V ZOO Chleby se po několika měsících zimního spánku probudila medvědí rodinka

před 1 měsíc 61
  • Medvěd ušatý v ZOO Chleby - medvědi ušatí, ač patří mezi šelmy, dávají ve svém jídelníčku přednost rostlinné složce před živočišnou | Zdroj: Zoo Chleby
  • Další fotografie (10)

Trojice medvědů ušatých v ZOO Chleby, samice Angara, samec Balu a jejich dcera Míša, se k zimnímu odpočinku uložila na sklonku října. Postupně se medvědi začali probouzet na přelomu února a března. Teď už je chovatelé pouští i do výběhu. Medvědy ušaté chová ZOO Chleby již od roku 2018 a proběhlo tu jejich už šesté nocování.

Chleby 23:36 14. března 2024

„Medvědi v našem zeměpisném pásmu hibernují. Takže ti naši spali skoro čtvrtinu roku a teď se probudili. Máme z toho radost,“ říká ředitel zoo René Franěk. „Je to tak, jak to má být, protože se nevyčerpají a odpočinou si jako v přírodě. Povedlo se nám totiž nastolit podobné podmínky,“ doplňuje šéf zoo.

Na co vše se ještě, kromě probuzených medvědů, mohou návštěvníci ZOO Chleby letos těšit? Nejen to si můžete poslechnout v rozhovoru s René Fraňkem

Příprava na zimní odpočinek medvědů vyžaduje od chovatelů vytvoření podmínek blízkých přirozenému rytmu přírody, což zahrnuje zásadní úpravy v medvědím jídelníčku. Během léta si medvědi pochutnávají na zelenině, ovoci, trávě, listech, semenech a doplňkově dostávají mléčné výrobky, menší množství masa a oblíbené králičí kůže. Bohatá letní strava umožní tvorbu dostatečných tukových zásob. S příchodem podzimu chovatelé krmnou dávku postupně snižují a jakmile jsou medvědi připraveni na spánek, přestanou je krmit úplně.

Velké přípravy se týkají také prostoru, kde medvědi zimu přečkají. V přírodě si hledají vhodné úkryty zajišťující bezpečí i ochranu před počasím. V zoo jsou brlohy vytvořené uměle, jedná se o velké bedny umístěné v pavilonu. Letošní zimování bylo pro chovatele značnou výzvou, protože chystali společný brloh pro Angaru a Míšu, která už téměř dosahuje velikosti dospělé medvědice.

„Museli jsme postavit bednu přiměřeně velkou, aby se do ní pohodlně vešly obě medvědice, nemohly ji zničit nebo přesunout a zároveň my s ní mohli manipulovat. Nakonec byla tak bytelná, že jsme s ní ani v pěti lidech nepohnuli, ale medvědicím se zamlouvala,“ přibližuje jednu z těžkostí zimování Jaroslav Dufek ze ZOO Chleby.

Míša už brzy odejde

Medvědí rodinka ale nespala celá společně, jak vysvětluje Franěk. „Míša spala s mámou a tatínek Balu byl zvlášť. Míša dorostla, je to velká holka, a tak brzy odejde do zoologické zahrady Görlitz v Německu.“

Po kvalitním zimním spánku chodí už všichni tři medvědi postupně do výběhů. „Dělají radost návštěvníkům, protože mají ty svý vykutálený hry a jsou nesmírně akční. Ovládají celý prostor výběhu, kde mají spoustu houpaček a konstrukcí,“ zve do zoo ředitel.

A na jaké novinky se mohou návštěvníci ZOO Chleby letos těšit? Nejen to si můžete poslechnout v záznamu rozhovru s René Fraňkem výše.

JMys

Přečtěte celý článek