Měl by přestat fňukat, pokud ztratíme miliardy eur, půjde o vlastizradu. Fico to schytal od šéfa opozice

před 3 týdny 46

Slovensko by mohlo přijít o přibližně čtyři miliardy eur z plánu obnovy a důvodem je zrušení Úřadu speciální prokuratury, které prosadila vládní koalice pod vedením premiéra Roberta Fica. Pokud se tak opravdu stane, půjde podle šéfa nejsilnějšího slovenského opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michala Šimečky o vlastizradu.

Premiér Fico by měl přestat fňukat, chovat se jako YouTuber a místo toho by měl vyrazit do Bruselu a zachraňovat miliardy eur, o které může Slovensko přijít,“ vzkázal slovenskému předsedovi vlády předseda opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka.

Evropské komisi se totiž nezdá zrušení slovenského Úřadu speciální prokuratury, a tak vzhledem ke svému znepokojení, poslala na konci března slovenské vládě netradičně ostrý dopis, který adresovala vicepremiérovi zodpovědnému za plán obnovy Petru Kmecovi z Hlasu. Mimo jiné v něm Slovensku připomíná, že se samo zavázalo speciální prokuraturu zachovat jako záruku, který dohlédne na to, že se nebudou rozkrádat peníze z plánu obnovy. Informoval o tom slovenský Denník N.

Celkově v dopise Evropská komise jmenovala 15 problematických bodů, přičemž chce po Slovensku napříkald vysvětlení, kde po zrušení Úřadu skončili prokurátoři a státní zástupci a proč byli odstaveni od kauz. Obává se totiž, že podvody s eurofondy a evropskými penězi nebudou dostatečně vyšetřovány.

Slovensku měla Komise dokonce přímo pohrozit zastavením peněz právě z plánu obnovy, který tvoří dohromady více než 6 miliard eur, a to proto, že vláda není schopna vysvětlit ani zrušení Úřadu, ani snižování trestů za ekonomickou kriminalitu.

„Slovensku reálně hrozí, že se mu zastaví čerpání plánu obnovy kvůli tomu, co dělá vláda Roberta Fica kvůli novele Trestního zákona, kvůli rušení Úřadu speciální prokuratury,“ uvedl Šimečka.

Ztráta miliard pro Slovensko je nonsens, tvrdí Kmec

Místopředseda vlády Kmec uvedl, že na dopis zatím neodpověděli. Původní termín do 10. dubna byl prodloužen do 19. dubna, informovala Kmecova mluvčí Loretta Pinke. Jaký má kmec postoj k výhradám Bruselu, neprozradil, podle serveru Aktuality.sk ovšem žádná ztráta peněz Slovensku nehrozí. „To, že nám hrozí zastavení 6,4 miliardy, to je nonsens. To je zase strašení opozice, to je součást této kampaně v eurovolbách,“ okomentoval dopis s tím, že s Evropskou komisí intenzivně jedná.

„My se velmi rádi chytíme něčeho, co nám vyčítají a co máme změnit, ale zatím tam nic věcného není,“ reagoval slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba a uvedl, že se některé věci si s Komisí „vyčistily“ a samotný eurokomisař Didier Reynders údajně nepovažuje zrušení speciální prokuratury za problém. Jde podle něj jen o detaily a technikálie.

O zastavení evropských peněz se naopak podle Taraby snaží Progresivní Slovensko v čele se Šimečkou. „Je všeobecný fakt, že Progresivní Slovensko a pan Šimečka od prvního dne nedělají nic jiného, jen běhají po Evropské komisi a lobbují proti Slovenské republice,“ řekl na tiskové konferenci.

Fico jako videopremiér

Michal Šimečka to odmítl. „Dámy a pánové, nyní můžeme očekávat, že Robert Fico začne klmat a vinit z toho všechny ostatní. Už říká, že to bude trest za vítězství Petra Pellegriniho a prý možné zastavení peněz z plánu obnovy vybavili progresivci Korčok, Zuzana Čaputová, média. Tomu není třeba věřit, je to zodpovědnost této vlády. Mají veškerou moc ve státě, teď mají i palác,“ reagoval.

Pokud podle Šimečky přijde Slovensko kvůli Ficově destrukci právního státu o miliardy pro slovenské nemocnice, silnice, železnice a regiony, bude to rovno vlastizradě. „Namísto toho, aby premiér okamžitě dělal vše, co je třeba, aby zachránil tyto peníze, místo toho si natáčí videjka, uráží všechny kolem sebe, hystericky kope do novinářů, soudců a opozice. Všechno co dělá je, že si natáčí videa. Je to takový video premiér,“ řekl.

Přečtěte celý článek