Měli bychom nechat jen ministerstvo pro hledání národního ptáka. Bartoš se vysmál návrhu Stanjury

před 3 týdny 35

Ministr financí Zbyněk Stanjura na sjezdu občanských demokratů řekl, že stojí za zvážení zrušení ministerstva pro místní rozvoj. Tomu se ale na sociální síti zasmál současný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). „Měli bychom zrušit úplně všechny agendy a nechat jen jedno ministerstvo pro hledání národního ptáka,“ vtipkoval.

„Potřebujeme menší stát. Já myslím, že můžeme zrušit ministerstvo pro místní rozvoj. Musíme rušit agendy, snižovat objem národních dotací,“ zdůvodnil Stanjura.

V nedělní Partii na CNN Prima News Bartošovo ministerstvo kritizovala i bývalá ministryně Klára Dostálová (ANO). „Já teda rozumím slovům pana ministra financí, protože on samozřejmě hledá každou korunu, a pokud má nějaké nevýkonné ministerstvo, což teda pod vedením pana Bartoše opravdu nevýkonné je, prostě tam stavební zákon je totálně v troskách, nemáme nic, vymýšlí zákon o podpoře bydlení, kde vlastně vzniknou agentury za 1,5 miliardy ročně, no a to se panu ministrovi financí asi neposlouchá moc dobře, takže věřím, že prostě k takovému nápadu přišel,“ prohlásila.

Bartoš se ale návrhu na sociální síti X jen vysmál. „Podle mě to je málo a není to dost pravicové. Měli bychom zrušit úplně všechny agendy a nechat jen jedno ministerstvo pro hledání národního ptáka. Všechny ostatní problémy občanů vyřeší přece neviditelná ruka trhu,“ vtipkoval.

Kritika kvůli digitalizaci stavebního řízení

Bartoš v poslední době čelil kritice například kvůli digitalizaci stavebního řízení. „Další důkaz neschopnosti Pirátů. Slíbili zrychlení a digitalizaci stavebního řízení, experti, ale i komunální politici (i koaliční) tvrdí, že projekt je fiasko a hrozí jeho odklad,“ napsal poslanec hnutí ANO Patrik Nacher na sociální síti.

„Pláčete na špatném hrobě, pane Nachere, na špatném hrobě. Proč se nezeptáte své stranické kolegyně Kláry Dostálové, proč už dávno nemáme digitální stavební řízení?“ reagoval Bartoš. „Proč neměla na ministerstvu kvalifikované lidi, kteří to měli připravit? Odpovědné oddělení vzniklo pozdě a málokdo tam vydržel déle než pár měsíců. Kdo to tedy připravil?“ pokračoval.

Připomněl, že ANO vedlo ministerstvo pro místní rozvoj osm let a už v roce 2014 měli dostupnou analýzu, co je třeba v DSŘ udělat, i studii proveditelnosti. „Z nějakého důvodu jste ale soutěže na dodavatele vypsali až několik dní po volbách v roce 2021. Teď máte tu drzost se ptát, proč to ještě nemám hotové,“ shrnul.

„Když jsem nastoupil na MMR, tak jsem se nejdříve rozhlédl, co po vás zůstalo – soutěže předražené nejmíň o miliardu, informační systémy bez automatizace práce pro úředníky i stavebníky atd. Měli jsme dobré důvody soutěže zrušit, zaorat pod zem a začít na zelené louce znova. Nešlo o politikaření – antimonopolní úřad nedávno potvrdil, že jsme pro to měli dobré důvody,“ upozornil s odkazem na rozhodnutí ÚOHS.

Podle ministra se ale termín spuštění stíhá. „Přebíráme postupně jednotlivé verze informačních systémů. Teď v dubnu je představím v Brně na stavebním veletrhu, od května je budou mít v ruce i úředníci a v červenci startujem. Na rozdíl od vás jen neplkám ve videích na sociálních sítích, ale dodávám, co Česko dlouhé roky potřebuje,“ rýpnul si nakonec.

Podobně o tom mluvil v rozhovoru pro deník FORUM 24. „Dodávají se tři systémy, u kterých jsme stanovili nějaké termíny. Tím prvním je portál stavebníka, ve kterém ten, kdo staví, zadává dokumentaci na jednom místě, ve webovém rozhraní přihlášení pomocí eGovernmentu nebo bankovní identity. Druhým je agendový systém pro úředníky stavebních úřadů a dotčené orgány. V něm se zpracovávají případy samotného stavebního řízení. Třetím je pak portál pro územní plánování NGÚP (Národní geoportál územního plánování, pozn. red.). Já už jsem oznamoval termíny prvních dodávek a věřím, že od poloviny května bychom měli mít možnost školit úředníky v obsluze zmíněných portálů, které jsou významně intuitivní, kopírují velmi zjednodušený stavební zákon, který se mi podařilo mimo jiné prosadit se souhlasem celé poslanecké sněmovny a senátu, což je trošku rozdíl oproti minulé vládě,“ řekl.

Digitalizace má umožnit například to, aby stavebníci nemuseli fyzicky s dokumenty na úřad, ale mohli je zaslat elektronicky. Velkou důvěru v to, že vše se stihne do termínu 1. července, neměli ani koaliční partneři z hnutí STAN. Seznam Zprávy v březnu napsaly, že ve STAN jsou obavy, že se termín nestihne nebo na něj úřady nebudou dostatečně připraveny.

Přečtěte celý článek