Měli jména a obličeje. Matka zastřelené dívky na fakultě kritizuje, že se nemluví o obětech

před 1 týden 28

„Nemohu spát. Čím více nemohu spát, tím více mi pracuje mozek. Snažím se dát dohromady všechny střípky, aby dávalo smysl, co se stalo. Nikdy se s tím ale nevyrovnám. Máme doma nachystané Vánoce, ačkoli už skončily Velikonoce. Eliška slíbila, že se vrátí v půl šesté,“ řekla Šimůnková v rozhovoru pro web Lidovky.cz.

Její dcera Eliška byla jednou ze 14 obětí střelby, k níž došlo 21. prosince 2023 na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Motiv vraha, který dalších 25 lidí zranil, je dosud neznámý. Média i policie sdělují o střelci co nejméně informací. Existuje totiž podezření, že v opačném případě by se zvýšila pravděpodobnost, že zmíněné hrůzné činy bude chtít někdo následovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Léčil ho psychiatr. Přesto dostal střelec z FF zbrojní průkaz, tvrdí zdroj. Co říkal ve škole?

Šimůnkové nicméně vadí, že se ve veřejném prostoru málo mluví i o obětech. „Když někde čtu, že se s úctou k obětem a pozůstalým o tom nebudeme bavit, přijde mi to šílené. Bylo to přece čtrnáct lidí, kteří měli jména. Eliška Šimůnková měla obličej i osobnost. A teď bychom o tom neměli mluvit? Copak se projevuje úcta mlčením? Je neuvěřitelné, že ty děti nejsou pojmenované,“ kritizovala matka studentky.

Zavražděná Eliška si přála založit nadaci pro neslyšící. „Pokud jsou vybrané peníze ve sbírce na pomoc rodinám obětí, tak mi přijde nejčistší a nejsmysluplnější věnovat je nadaci. Nejsou to mé peníze, jsou to peníze mé dcery Elišky. Mám už připravené veškeré podklady k jejímu založení. Nejsem však schopna udělat poslední krok nyní, protože každá moje myšlenka je v podstatě spojená se snahou dobrat se pravdy, aby to člověk mohl nějakým způsobem uzavřít,“ dodala Šimůnková v rozhovoru pro Lidovky.

Své výhrady sdělila zejména vůči policii: „Člověku se stále honí hlavou množství otázek, přičemž nemá odpovědi. Když jsem se ptala na policii, jak se to stalo, vlastně jsem se nedozvěděla nic. Bylo mi řečeno, ať určitě nesleduji média. Naivně jsem očekávala, že přijdu na policii a odnesu si ucelený obrázek. Jenže jak jsem zjistila, policie mi odpovědi neposkytla. Slyším jen dokola, že mám vyčkávat.“ Nutno zmínit, že zásah policie v den útoku byl podle mnoha expertů velmi profesionální a jen díky tomu nezemřelo ještě více lidí.

Střelec z Filozofické fakulty UK podle policie poprvé vraždil již 15. prosince 2023. V Klánovickém lese u Prahy zastřelil muže a jeho několikaměsíční dceru. A než začal střílet v prostorách pražské školy, měl ještě tentýž den zabít svého otce v rodném domě ve středočeské Hostouni.

Přečtěte celý článek