Mexický prezident nařídil po zásahu policie na velvyslanectví přerušit diplomatické styky s Ekvádorem

před 4 týdny 31

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador nařídil přerušit diplomatické styky své země s Ekvádorem poté, co ekvádorská policie vnikla na mexické velvyslanectví v metropoli Quitu. Policisté si v pátek přišli pro bývalého viceprezidenta Jorge Glase, který se snaží vyhnout vězení za korupci a nalezl na ambasádě útočiště.

Bývalý ekvádorský viceprezident Jorge Glas byl v roce 2017 odsouzen za šest let za korupci, ale než se dostal z vězení, dostal v letech 2020 a 2021 ještě další dva osmileté tresty. Loni byl ale podmíněně propuštěn. Soud později rozhodnutí revokoval, ale mezitím se Glas uchýlil na mexické velvyslanectví v Quitu.

Tam ale již není. V pátek oznámil úřad ekvádorského prezidenta, že byl zatčen. Podle Mexika ale vnikli ekvádorští policisté na velvyslanectví, což vyprovokovalo ostrou reakci. Mexický prezident López obvinil jihoamerickou zemi z „flagrantního porušení“ mezinárodního práva a narušení mexické suverenity.

Glas žádal o azyl v Mexiku. Tvrdil, že ho ekvádorské úřady perzekuují. Po zásahu policie na ambasádě nařídil mexický prezident ministryni zahraničí Alicii Bárcenaové prezident nařídil, aby přerušila diplomatické vztahy s Ekvádorem.

Přečtěte celý článek