Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech zavzpomíná na klasiku. Ocenění za mimořádný přínos obdrží Trojan

před 1 týden 39

Karlovy Vary budou již tradičně letos v létě překypovat nejznámějšími osobnostmi nejen českého filmu. Padesátý osmý ročník Mezinárodního filmového festivalu odtajnil své logo, představil části programu a zveřejnil, kdo dostane křišťálový globus symbolizující ocenění prezidenta festivalu.

Cenu prezidenta festivalu za celoživotní přínos české kinematografii obdrží Ivan Trojan, jeden z nejobsazovanějších českých umělců. Herec spojený s andělem Pentronelem z pohádky Anděl Páně a jeho rolí v Oscary nominovaném snímku Želary působí v Dejvickém divadle, kde za titulní roli v dramatu Oblomov získal v roce 2000 Cenu Thálie. Kromě hraných rolí se věnuje rozhlasovému herectví a dabingu. Ku příležitosti předání této ceny bude na festivalu promítán film Karamazovi režiséra Petra Zelenky, v němž Trojan ztvárnil hlavní roli.

Kompletní program bude sice odhalen až v květnu, ale už nyní jsou veřejné, některé jeho části. Letos si připomínáme sto let od úmrtí Franze Kafky. Organizátoři proto do festivalového programu zahrnuli kinematografickou reflexi jeho díla od předních režisérů, mezi než patří Orson Welles, Martin Scorsese či Jan Němec. Diváci se tak mohou těšit na filmy jako je Proces, Umělec v hladovění, Kafkova hrobka a mnoho dalších. Stejně jako v předchozích ročnících i nyní bude uveden digitálně restaurovaný film z československé kinematografie. Tentokrát půjde o Stíny horkého léta, snímek z roku 1977, který o rok později získal na Karlovarském festivalu Křišťálový globus za nejlepší film.

„Po dlouholetém řediteli Marché du Film Jerômu Paillardovi a producentce Christine Vachonové letos vzdáme hold castingové režisérce Francine Maislerové. Profesi castingových režisérů se poslední roky dostává čím dál větší pozornosti, což ostatně dokládá i skutečnost, že od roku 2026 se bude v rámci Cen Akademie udělovat Oscar za casting,“ oznámil výkonný ředitel MFF Karlovy Vary Kryštof Mucha. Francine Maislerová má za sebou casting filmů jako je například Duna nebo REVENANT Zmrvtvýchvstání.

Logo padesátého osmého ročníku vytvořilo Studio Najbrt. „Letos znovu tradičně pracujeme s číslicí ročníku festivalu. Inspirací se stal zjednodušený půdorys hotelu Thermal. Výsledkem je abstraktní černobílý kód jednoho čtverce a tří kruhů,“ uvedl Aleš Najbrt. Číslice tvoří ikonické objekty z filmového prostředí jako je například krabice na filmové pásy.

Přečtěte celý článek