Doposud se to podařilo jen Markétě Irglové po boku irského písničkáře Glena Hansarda. Nyní se na KEXP, nekomerční rozhlasové stanici v Seattlu, představili živě také česko-islandští fyield.

Seattle 10:10 28. února 2024

Přes dva a půl tisíce videí čítá YouTube playlist formátu Live on KEXP, jehož produkci nezastavila ani covidová pandemie. Má ho na svědomí vlivné rádio, které od svého vzniku pomáhá objevovat novou hudbu napříč žánry.

Ostatně to bylo právě KEXP, které v druhé polovině osmdesátých let vůbec poprvé zařadilo do rotací grungeové kapely jako Nirvana nebo Soundgarden.

Česko-islandští fyield v posledních měsících obráželi Spojené státy s interdisciplinárním projekt Krajina budoucnosti / Future Landscapes, v němž zkoumají skrze zvuk vliv člověka na klimatické změny

Šňůra koncertů, promítání i debat na konci listopadu vyvrcholila návštěvou kultovního studia stanice. Live session z amerického Seattlu zahrnuje i rozhovor vedený moderátorem Kevinem Colem.

Kapelu fyield tvoří Václav Havelka, Kryštof Kříček a Pan Thorarensen. Své vystoupení obohacují mimo jiné o terénní nahrávky z míst, která zpravidla stojí kdesi stranou a případný návštěvník na nich není vítán.

Kapela fyield vystoupila i na Radiu Wave ve Studio Session.

Filip Černý

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Nejvyšší čas na mír, vyzval Rusko Guterres a desítky zemí. Von der Leyenová dorazila do Kyjeva

  2. Sněmovna rozhoduje o manželství pro všechny. ‚Rovnoprávnost lidí je pouze jedna,‘ naléhal poslanec

  3. ‚První velký neúspěch‘. Francouzský Atos přestává jednat s Danielem Křetinským o převzetí divize

  4. Přicházíme o zimu. Za 20 let jsme v nížinách neměli trvalou sněhovou pokrývku, varuje bioklimatolog

  5. Cleveland rozhodl v NBA o výhře nad Dallasem v poslední sekundě, parádu z poloviny hřiště trefil Strus

  6. V Česku jsou poprvé za tři roky nižší ceny v průmyslu. Meziročně klesly o 1,8 procenta, nejvíce v zemědělství

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme